Work and Travel

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrenci Kulübü üyelerinden Ebru Doğru, geçtiğimiz yaz ayında Work and Travel programı kapsamında Amerika Birleşik Devletlerine gitti. Bu sürece dair deneyimlerini paylaştı.
Merhaba ben Ebru Doğru. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik İngilizce bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Size geçen yaz gittiğim Work and Travel deneyimimden bahsedeceğim.

Work and Travel programı, Amerika’da yaz aylarınızı hem çalışarak hem de oradayken masraflarınızı çıkartabileceğiniz kadar para kazanarak geçirebileceğiniz ve son yıllarda tüm dünyada oldukça popüler olan bir kültürel değişim programıdır. Bu program sayesinde para kazanırken aynı zamanda gezip, yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz.
Benim en büyük hayallerimden birisi Amerika’ya gitmekti. Gezmeyi, görmeyi ve öğrenmeyi her zaman sevdim. Yurt dışına çıkmayı ve İngilizce seviyemi geliştirmeyi hem bölümümden dolayı hem de kişisel hayatım için istiyordum ve bu konuda araştırmalar yapmaya başladım. Birden çok yurt dışı programı vardı. Ücretleri hemen hemen aynıydı ancak fazla miktarda para harcayacaktım ve bu durum çok masraflı olacaktı. Aynı zamanda diğer programlarda kalacağım zaman dilimi daha azdı. Work and Travel programı ile  gitmek için sadece bir defalık para ödenecekti ve orada çalışıp, hem para kazanıp hem de dilimi geliştirme imkanına sahip olacaktım.

Work and Travel’ı Kimler Yapabilir ?

Üniversitede okuyup, kendini anlatabilecek kadar İngilizcesi olan herkes yapabilir. Ücret şirketten şirkete, gidilen tarihe, uçak biletlerine göre değişiyor. Bunun dışında belli bir çalışma programına kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Farklı  kültürde, farklı dillerde insanlarla karşılaşıyorsunuz.

Hangi iş?

Work and Travel programını tercih etmeye karar verdikten sonra gidecek olduğunuz şirketi kapsamlı bir şekilde araştırmanızı tavsiye ediyorum. Yaklaşık 15-20 tane firmayı araştırıp koşullarını not ettim. Çoğu firma mükemmel şeyler sunuyor. Benim tavsiyem size sadece olumlu yönlerinden bahseden firmalarla gitmeyin. Olumlu şeyler olduğu kadar olumsuz şeyler de olacaktır.

İş olarak ise bahşiş bulunduran işleri seçmeniz size daha çok fayda sağlayacaktır.Garsonluk yapmanız, insanlar ile iletişiminizi artırmanızı sağlayacaktır fakat garsonluk için yüksek düzeyde İngilizce konuşabilme becerisi istiyorlar. Ben iş olarak otel kat hizmetlerini tercih ettim. Otelde olduğum için öğlen ve akşam yemeğim otel tarafından karşılanmaktaydı. Aynı zamanda odalarda bahşiş de kazanıyordum. Gelen iş tekliflerine göre iyice inceleme yapılıp farklı meslekler de seçilebilir. Ama gelen iş tekliflerini konumlarını detaylı olarak araştırmakta fayda var.

Benim oteldeki işverenim, kaldığım yeri ayarladı. Tüm bu detaylar size gelen iş tekliflerinde yazılı olarak bulunuyor. Haftalık kirayı maaşımızdan düşüp o şekilde maaşımızı yatırıyorlardı. Bazı işverenler evi ayarlamıyor. Bu durumda anlaşma yaptığınız firma size ev ayarlayabiliyor.

Work and Travel programını kesinlikle herkese tavsiye ediyorum. Zorlandığım zamanlar olsa da bu zorluklar bana çok fayda sağladı. Orada gördüğünüz, öğrendiğiniz, kendinize kattığınız birden fazla şey oluyor. Yeni kültürler, yeni yemekler, yeni diller kısacası birçok şey katıyorsunuz kendinize. Şirket seçimine önem göstermelisiniz. Yurtdışına gitme amacınız gezip para kazanmanın yanı sıra İngilizcenizi geliştirmek olmalıdır.

Ebru Doğru yaptığı açıklamalar sonrası Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kulübü Danışmanı Doç. Dr. S. Arda Öztürkcan’ a bu konuda vermiş olduğu destekler ve yardımlar için teşekkürlerini iletti.

Beslenme ve Diyetetik Türkçe Bölümü 1. Sınıf öğrencilerinden Erol Işıkveren sunum sonrası duygularını şu şekilde ifade etti;

‘’Sunum öncesi ben de Work and Travel Programını düşünüyordum ancak korkuyordum, İngilizcemin yeterli olmayacağını düşünüyordum. Gittiğimiz yerin atmosferini bilmiyoruz daha önce görmediğimiz bir ortam, internetten araştırıldığında çok doğru ve güvenilir bilgiler elde edemiyorsunuz. Sunumu yapan kişiler yeterli düzeyde detaylardan ve karşılaşılan zorluklardan bahsetmiyor. Giden birisinin bu zorluklardan bahsetmesi sizin belli başlı olaylara karşı hazırlıklı olmanızı sağlıyor. Bu durumda büyük bir avantaj sağlıyor. Bu sunum sayesinde Work and Travel programını tercih edebileceğimi düşünüyorum.’’

Kulübün danışmanı Doç. Dr. S. Arda Öztürkcan da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Öztürkcan, ‘’ Ebru Doğru’yu tebrik ediyorum. Work and Travel programı kapsamında gösterdiği özveri ile arkadaşlarına örnek oldu.’’ dedi. Work and Travel Programının öğrenciler için oldukça önemli olduğunu ve bu programın kendilerini geliştirmek için  bir fırsat olduğunu belirten Doç. Dr. S. Arda Öztürkcan  açıklamalarına ‘’ Bu program kapsamında öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.’’ şeklinde devam etti.

Work and Travel

Work and travel