Sosyal Hizmet bölümü öğrencilerimiz, lisans eğitiminin yedinci ve sekizinci yarı yıllarında ders programında yer alan Sosyal Hizmet Uygulamaları I ve Sosyal Hizmet Uygulamaları II dersleri kapsamında iki dönem boyunca sosyal hizmet alanlarını, bu alanlara ait sorunları ve müracaatçı gruplarını, kurumları, kurumlardaki işleyişi öğrenmeleri amacıyla zorunlu staj yapmaktadırlar. Ayşenur Uludağ zorunlu stajını gerçekleştirirken özverili çalışmalarıyla dikkat çekerek stajı esnasında henüz öğrenciyken kurum müdüründen iş teklifi aldı ve mezun olduktan sonra çalışmaya başladı. Bir aydır Özel Yıldız Bakım Merkezinde çalışıyor.
Ayşenur işe girme sürecini ve neden özel bakım alanını tercih ettiğini şöyle anlattı:
“Lisans eğitimimin dördüncü yılındayken sekiz ay boyunca zorunlu staj yaptım. Mezun olduğumdan beri bir aydır çalışıyorum. Üniversite birinci sınıftan itibaren gönüllü olarak birçok alanda staj yaptım. Sosyal hizmet bölümünün kapsadığı alanlar çok geniş ve ben bir alanda uzmanlaşmak istedim. Dördüncü sınıftayken bakım merkezinde ilk defa staj yaptım. Staja başladıktan sonra bu alana kendimi yakın hissettiğim için bu alanda çalışmayı seçtim. Bakım merkezinde staj yapmaya başladığım ilk zamanlarda çok zorlandım. Çevremde daha önce nerdeyse hiç bir engelli bireyle iletişimim olmamıştı. Staj yapmaya devam ettikçe her bireyle aramda özel bir bağ oldu ve bu bağ zamanla kuvvetlendi. Yaptığım iş, bakım merkezinin müdürü tarafından fark edildi. Stajın dördüncü ayındayken iş teklifi aldım ve mezun olduktan hemen sonra işe başladım.”
Özel Yıldız Bakım Merkezi, 19 yaş üzerindeki (kadın-erkek) hafif-orta-ağır derecede mental retardasyon vb. sağlık raporu tanılı, bakımı ve takibi zorunlu olan zihinsel engelli bireylere yönelik hizmet veren bir sosyal hizmet kurumudur. Uludağ, kurumu, kurumda verilen hizmetleri ve kuruma ilişkin izlenimlerini şu sözlerle ifade etti:
“Özel yıldız bakım merkezinde toplam 61 engelli birey ve 35 personel bulunmaktadır. Bakım merkezimizde 19 yaş üstü bireyler bulunmaktadır. Kurumumuzda bir sorumlu müdür, dört sağlık personeli, bir sosyal çalışmacı, iki aşçı, bir şoför, iki temizlik elemanı ve yirmi dört bakım elemanı bulunmaktadır. Müracaatçı kitlemizin tamamı zihinsel engelli bireylerden oluştuğu için her anlarında yanlarında olmaları için bakım elemanlarına ihtiyaçları vardır. Kurumumuzda, sosyal çalışmacı Cumartesi günü hariç her gün çalışmaktadır. Çalışma saatleri 8.00 – 16.00 arasında olup gün içinde otuz beş dakika mola hakkına sahiptir.
Engelli bireylere yönelik kurum içinde ve kurum dışında sosyal ve kültürel olmak üzere etkinliklerimiz mevcuttur. Ayda en az bir kez olmak üzere her bireyle bireysel görüşme yapılmaktadır. Engelli bireylerle yaptığımız etkinliklerde istediğimiz gibi geri dönüşler alamadım ama engelli bireylerin velileri tarafından olumlu geri dönüşler almak ve işe başladığımdan itibaren engelli bireylerin daha aktif ve düzenli durumda olduklarını görmek beni tatmin ediyor. Kurumda yapılan etkinlikler sonucunda engelli bireyler sosyalleşmektedir. Sorunları tam olarak çözülmemekte ancak ilerlemeler fark edilmektedir.
Kurumda zihinsel engelli bireylere yönelik eğitim, psikoterapi, sağlık ve bireysel bakım hizmetleri verilmektedir. Eğitim hizmeti, engelli bireyin engel durumu ve hastalık türüne göre bireyselleştirilmekte, iletişim teknikleri, gevşeme teknikleri, stresle başa çıkma yolları, ilaç bilgisi konularında eğitimler verilmekte resim ve müzik dersleriyle tamamlanmaktadır. Psikoterapi hizmetleri ile engelli bireylerin zihinsel, davranışsal ve duygusal süreçlerdeki bireysel veya sosyal uyumsuzluklarını fark etmeleri ve bu alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlamak hedeflenmektedir. Bunun için bireysel psikolojik danışmanlık hizmetleri, sosyal etkinlikler ve grup etkinlikleri düzenlenmektedir. Sağlık hizmetleri kurum içinde ve gerekli durumlarda hastanelerde verilmektedir. İlaç takibi, tedariği ve kontrolleri, muayene ve doktor kontrolleri için randevu alınması ve sevklerinin yapılması ve düzenli olarak kilo, tansiyon, şeker vb. ölçümlerinin yapılması gibi sağlık hizmetleri verilmektedir. Engelli bireylerin çoğunun, engel durumları ve engel boyutuna göre öz bakımlarını gerçekleştirebilme becerileri değişebilmektedir. Bazı engelli bireyler bakım anlamında bakım personelinin hizmetine tam bağımlıdır. Bazı engelli bireyler ise öz bakım konusunda gelişime açıktır. Her iki gruptaki engelli bireyler için kişisel bakım hizmeti sağlanmaktadır.”
Uludağ, sözlerini sosyal hizmet öğrencilerine yönelik tavsiyeleriyle sonlandırıyor:
“Arkadaşlarımın mezun olana kadar farklı alanlarda staj yapmalarını ve o alanlarda araştırmalar yaparak kendilerine hangi alanın yakın olduğuna karar vermelerini tavsiye ederim. Ayrıca, mesleğimizin doğası gereği zorluklarla mücadele edebilmeyi de öğrenmeliler. Ailem ve psikolog Fatma Şimşek’e eğitim hayatım boyunca beni destekledikleri için teşekkür etmek istiyorum. Bakım merkezinin müdürü Murat Emre Çöven’e de yaptığım etkinlikleri desteklediği için teşekkür ederim.”