Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 İGÜ Sosyal Hizmet (Türkçe) Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mazicin Keremoğlu Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gönüllü yaz stajı yapıyor


Sosyal Hizmet uygulama, 1. sınıfta öğrencilerimizin sosyal hizmet alanları, kurum ve kuruluşlarıyla tanışmalarını hedeflediğimiz Mesleki Oryantasyon dersi ve 4. sınıfta sosyal hizmet kurumlarında iki dönem boyunca yaptıkları zorunlu stajı kapsayan Sosyal Hizmet Uygulamaları I ve Sosyal Hizmet Uygulamaları II dersleri kapsamında gerçekleştiriliyor.


Uygulama dersleri, ders programında önemli bir zaman dilimi kapsamasına rağmen, sosyal hizmet alanlarını daha yakından tanımak isteyen öğrencilerimiz, bölüm ders programıyla sınırlı kalmayarak yaz aylarındaki boş zamanlarını gönüllü staj yaparak geçiriyor ve bu zamanı mesleki açıdan verimli bir şekilde değerlendirmiş oluyorlar. Bu öğrencilerimizden biri de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gönüllü yaz stajı yapan 4. Sınıf öğrencisi Mazicin Keremoğlu.

Maziçin, ileride çalışacağı meslekte ve mesleğin her alanında bilgi sahibi olmak ve tecrübe edinmek amacıyla gönüllü yaz stajı yapıyor. Son iki haftadır Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde stajını sürdürüyor. Stajın tamamı dört hafta sürecek. Tıbbi sosyal hizmet en çok ilgisini çeken sosyal hizmet alanı olduğu ve mezun olduğunda bu alanda çalışmayı planladığı için stajını hastanede yapıyor. Maziçin yaz stajına ilişkin deneyimlerini şu sözlerle paylaşıyor:

“Tıbbi sosyal hizmet alanında yeterli bilgiye sahip olmadığımı ve gönüllü stajın beni bu alanda geliştireceğini düşünerek hastanede staj yapmaya karar verdim. Her ne kadar bu alanda çalışmayı düşünsem de diğer sosyal hizmet alanlarını da yakından tanımak için farklı sosyal hizmet alanlarında da staj yapacağım.”

Staj yaptığı kuruma ve sosyal hizmet alanlarına ilişkin gözlem ve deneyimleri ile verilen hizmetlere ilişkin düşüncelerini  Sosyal Hizmet (Türkçe) Bölümü 4. Sınıf öğrencimiz Mazicin Keremoğlu şu sözlerle sürdürüyor:

“Hastanede, sosyal hizmet birimine müracaatçılar başvuru ile gelmez. Müracaatçı ile tıbbi sosyal hizmet alanında çalışan sosyal çalışmacı sevk ve konsültasyonlar(havale etmek) ile bir araya gelir. Bunun üzerine sosyal çalışmacı soruna müdahale eder. Tıbbi sosyal hizmet alanında aldığımız konsültasyonları yani müracaatçı grubunu çoğunlukla erken yaş gebelik, cinsel ve fiziksel istismar mağdurları, ihmal ve aile içi şiddet mağdurları, göçmen ve mülteciler oluşturuyor. Göçmen ve mültecilerin sağlık haklarından yararlanmaları, hasta ve hasta yakınlarının kalacak yerleri olmadığında hastaneye bağlı misafirhanelere yönlendirme gibi durumlarda devreye giriyoruz. Bu hizmetlerin yanı sıra, bizim hastanede ve genel olarak tıbbi sosyal hizmette şu hizmetleri veriyoruz:
  • Kimsesiz ve bakıma muhtaç insanları Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirme kurum bakımı için gerekli işlemlerin yapılması
  • İl dışından gelip kalacak yeri olmayan hasta ve yakınlarına konaklayabilecekleri geçici barınma merkezlerine yerleştirme
  • Gazi, dul, yetim ve şehit yakını hastalar için gerekli kaynak sağlama
  • Kronik hastalığı olan hastaları ilgili birim olan evde sağlık hizmetlerini yönlendirme
  • Alkol ve madde bağımlısı hastaları hastaneye bağlı ÇEMATEM ve AMATEM’e yönlendirme
  • Tarafımıza bildirim yapılan ruh sağlığı bozuk hastaları yetişkin ve çocuk psikiyatri bölümlerine yönlendirme,
  • Engelli, yaşlı, yoksul, sağlık güvencesi olmayan, aile içi şiddet mağduru, ihmal ve istismar mağduru çocukları, sığınmacı, mülteci, yabancı uyruklu hastalar, insan ticareti mağduru hastalar için ilgili kurumlara bildirimde bulunma.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Yardımlaşma Vakıfları, ŞÖNİM, Çocuk İzleme Merkezleri, Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer kolluk kuvvetleri ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz ve bu çalışmaların takibini yapıyoruz. Hastaların, hastanedeki sosyal hizmet birimlerinden genel olarak faydalandıklarını düşünüyorum. Yapılan anketlerde hastalar ve kurumlardan olumlu geri bildirimler alınıyor. Bir sosyal hizmet öğrencisi olarak ben de, tıbbi sosyal hizmetin, müracaatçı veya mağdurların genel sorun ve çözümlerini burada görüp öğrendiğim için deneyim ve bilgi açsından oldukça tatmin oluyorum.”

Sosyal Hizmet (Türkçe) Bölümü öğrencimiz Mazicin Keremoğlu sözlerini gönüllü staj yapmayı düşünen sosyal hizmet öğrencilerine yönelik tavsiyeleriyle sonlandırıyor:

“Sosyal hizmet öğrencilerine tıbbi sosyal hizmet alanında mutlaka staj yapmalarını ve bu alanda deneyim ve donanım kazanmalarını tavsiye ederim. Tabi diğer sosyal hizmet alanlarında da staj yapmalarının onları mesleki açıdan çok iyi bir meslek elemanı olmaya hazırlayacağını düşünüyorum. Şu an Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde sosyal hizmet uzmanı Sinan BAYKAL’ın yanında staj görmekteyim. Birçok bilgi öğrenmekle birlikte burada olmaktan çok da memnunum.”