Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmet Bölümü Dünya İnsan Hakları Günü'nde panel düzenledi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, İnsan Haklarına Bütüncül Bakış konulu panel düzenledi. Panele sosyal hizmet alanından değerli akademisyen ve meslek elemanları da konuşmacı olarak katılım sağladı.

Dünya İnsan Hakları Günü, II. Dünya Savaşı'nın ardından devletlerin ortak bir tutum sergileyerek bireylere tanınan hak ve özgürlükleri güvence altına almak adına attıkları adımların somut bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından 1948 yılında hazırlanan İnsan Hakları Bildirisi'nin Genel Kurul oturumunda kabul edildiği 10 Aralık 1948 günü, Dünya İnsan Hakları Günü'nün de çıkış noktası olmuş ve bu özel gün o tarihten bu yana hak kavramının ortak bir paydası haline gelmiştir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü, sosyal hizmet meslek ve disiplini açısından büyük önem arz eden böylesi özel bir günde, herkesin katılımına açık olarak  "Dünya İnsan Hakları Günü: İnsan Haklarına Bütüncül Bakış"  adlı panel düzenleyerek konunun ilgililerinin bir araya gelmesine imkan sağlamıştır. Panele; İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Ali Fuat Karaman, Beşiktaş Belediyesi'nde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapmakta olan Mehmet Ali Şahin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nde Doktor Öğretim Üyesi olan Taner Artan ve Bakırköy Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev alan Fatih Kılıçarslan konuşmacı olarak katılım sağlamışlardır.

10 Aralık 2018 Pazartesi günü İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen ve Öğretim Görevlisi Betül Çolak'ın moderatörlük görevini üstlendiği panelin ilk oturumunda "İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet" ile "Çocuk Hakları ve Sosyal Hizmet" başlıkları üzerinde durulmuştur. İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet alanında konuşmasını gerçekleştiren Mehmet Ali Şahin; insan hakları kavramının ortaya çıkış süreci, insan haklarının uluslararası mevzuattaki yeri, ulusal düzeyde insan haklarına dair ülkemizdeki durum, hak ihlallerinin önlenmesi ve bu noktada yürütülebilecek çalışmalara değinerek insan hakları hakkında genel bir çerçeve çizmiştir. Şahin'in ardından Çocuk Hakları ve Sosyal Hizmet alanında söz hakkı alan Ali Fuat KARAMAN; ülkemizde çocuk haklarının durumu, hak ihlali sonucu yaşanan sorunlar, çocuğun ihmal ve istismarı, ihmal ve istismarla mücadele adına uygulanan ulusal düzeydeki politikalar, ihmal ve istismar mağduru çocuklara yönelik halihazırda uygulanmakta olan hizmet modelleri ve bu modellerin yasal dayanağına dair paylaşımda bulunmuştur. Gerçekleştirilen konuşmaların ardından panelin birinci oturumu sonlandırılarak Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Derya Kavgaoğlu arafından konuşmacılara plaket takdim edilmiştir.

Araştırma Görevlisi Ali Taşçiİ'nin moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelin öğleden sonraki ikinci oturumunda ise "Yaşlı Hakları ve Sosyal Hizmet" ile "Hasta Hakları ve Sosyal Hizmet" başlıklarına dair paylaşımlarda bulunulmuştur. Yaşlı Hakları ve Sosyal Hizmet alanında söz hakkı alan Taner Artan; yaşlı hakları ve yaşlı istismarı kavramının ortaya çıkış süreci, yaşlıların günlük hayatta karşılaşmış oldukları sorunlar ve çözüm önerileri, artan yaşlılık oranlarına yönelik uluslararası ve ulusal düzeyde geliştirilen stratejiler, yaşlıların refahı ve üretim hayatında kendilerine yer bulabilmeleri adına uygulanması gereken sosyal politikalar ve yaşlılık alanının gün geçtikçe öneminin artması hakkında düşünce ve bilgilerini aktarmıştır. Artan'ın ardından Hasta Hakları ve Sosyal Hizmet alanında konuşan Fatih Kılıçarslan; sosyal hizmet mesleğinin hastanelerde ortaya çıkış süreci, hasta hakları kavramının ortaya çıkışı, ulusal düzeyde ülkemizde hasta hakları biriminde gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları, uygulanmakta olan hizmet modellerinin işlevselliğinin artırılabilmesi adına üretilebilecek çözümler gibi konularda paylaşımda bulunmuştur.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından panel sonlandırılarak İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmiştir.

Panel, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut'un konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle son bulmuştur.