Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmet Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Kavgaoğlu'nun Dönem Açılış Mesajı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SYO) Sosyal Hizmet Bölümü Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Derya Kavgaoğlu'nun Dönem Açılış Mesajı:

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Sosyal Hizmet (Türkçe) Bölümü 2018-2019 yılı Bahar Dönemi eğitimine başlamıştır. Yeni dönemin tüm öğrencilerimiz için başarılı bir dönem olmasını diliyorum.
Sosyal hizmet, “sosyal değişme ve kalkınmayı, sosyal içermeyi, insanların güçlendirilmesi ve özgürleşmesini hedefleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik bir disiplindir”. Sosyal hizmet, bireylerin, ailelerin ve toplumların içinde bulundukları çevre koşullarındaki kontrolün dışında ortaya çıkan, materyalist ve materyalist olmayan ihtiyaçlarını gidermek, sosyal refahı ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla ortaya çıkan sorunları önlemeyi ve çözmeyi amaçlayan, sosyal yardımın ve desteğin bilimsel temelde ele alındığı bir alandır. Toplumdaki gelir eşitsizliği ya da adalet eksikliğinden kaynaklanan sorunlar, bireylerin yaşam zorluklarının çözümünde profesyonel bir bakış açısı ve yöntemler gereklidir. Sosyal Hizmet Bölümü bu alanda ihtiyaç duyulan profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mezunların “Sosyal Hizmet Uzmanı” ünvanı aldıkları Sosyal Hizmet Bölümü’nde, sosyal hizmet alanında yeterli bilgi ve beceri düzeyine ulaşmış, sosyal hizmet alanına giren sorunların çözümüne ilişkin fikir üretebilen araştırmacı, insana değer veren, toplumsal refahın sağlanması için çalışmalar yürütebilecek uzmanlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Müfredatında sosyal hizmette araştırma yöntem ve teknikleri, sosyal hizmet kuramları, insan davranışı ve sosyal çevre, mesleki etik, iletişim becerileri gibi birçok alan dersinin yer aldığı Sosyal Hizmet Bölümü’nden mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve planlama yapabilecek profesyonel bakış açısına ve bilgi birikimine sahip olmakta ve ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak araçların doğru tespiti ve doğru şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını organize edecek beceriye sahip olmaktadır.
Çalışma alanı insan olan sosyal hizmet uzmanları taşıdıkları sorumluluğun bilincinde, aldıkları akademik bilgiyi, ilgilendikleri vakalarda en doğru şekilde hayata geçirebilmekte, çeşitli özel ve kamu kaynaklarının zorluklar yaşayan bireylerin yaşam standartlarını yukarı çekmek için doğru kullanılmasını sağlamakta, insan sevgisini temel alan özverili çalışmalar yürütmektedirler.
Yeni bir döneme başlarken, sosyal hizmet mesleğinin toplumsal kalkınma ve refah çalışmaları için hayati bir öneme sahip olduğunun bilincinde olmanızı temenni ediyorum. Sosyal hizmetin bilgi, beceri ve değer temelinde yükselen sosyal hizmet mesleğini daha ileriye taşıyacağınıza olan inancım tamdır. Bu vesileyle 2018-2019 Bahar Dönemi ve diğer akademik hayatınız boyunca etik ilkelere bağlı ve mesleki sorumluluklarının farkında birer sosyal hizmet uzmanı olmanızı temenni eder, başarılar dilerim.

Dr. Öğr. Üyesi Derya KAVGAOĞLU
Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı