Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Sosyal Hizmet Bölümü 1. sınıf öğrencileri ile oryantasyon toplantısı gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet (TR) Bölümü öğrencileri Sosyal Hizmet (TR) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Kavgaoğlu ile LMS üzerinden düzenlenen oryantasyon toplantısında buluştu.


Aramıza yeni katılan öğrencilerimiz ile Sosyal Hizmet Bölümünü tanıştırarak öğrencilerimizi eğitim-öğretim ve LMS hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan Sosyal Hizmet 1. Sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen oryantasyon toplantısında, Sosyal Hizmet (TR) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Kavgaoğlu şu konularda bilgi paylaşımında bulundu:

Sosyal Hizmet Bölümünün Amacı

Çeşitli boyutlarda toplumsal sorunlar yaşayan bireylere, ailelere ve toplumlara gerekli hizmet uygulamalarını gerçekleştirebilecek bilim niteliğine sahip, yetkin sosyal hizmet uzmanı yetiştirmektedir. Teorik ve uygulamalı olarak alanda uzmanlaşmak isteyen ve toplumsal sorunlara duyarlı bireylerin gelişimini eğitsel açıdan sağlamayı amaçlamaktadır.

Sosyal Hizmet Bölümünün Hedefi

Sosyal hizmet, bireylerin, ailelerin, grupların ve toplumların sosyal işlevselliği için yetkinliklerin artırılması ya da düzeltilmesine, sosyal refahının ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardım ederken sosyal sorunların önlenmesi ve çözümlenmesinde sosyal politikaların gücünü ortaya koymaktadır.

Sosyal Hizmet Bölüm Müfredatı

Sosyal Hizmet Bölümü müfredatında her dönem için 30 AKTS değerinde ders bulunmaktadır. Toplamda 7 bölüm seçmeli ve 3 bölüm dışı seçmeli ders mevcuttur. 7. yarıyıl ve 8. yarıyıl içerisinde uygulamalı dersler mevcuttur.

Sosyal Hizmet Bölümü Mezuniyet Koşulları

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümüne kayıtlı öğrencilerin eğitim-öğretim programlarının tüm gereklerini yerine getiren, GANO’su 2,00 veya daha yüksek olmak koşulu ile en az 240 AKTS kredisine sahip olan öğrenciler, mezuniyet koşullarını sağlamış olurlar. Gano’su dördüncü yarıyılın sonunda ve izleyen yarıyıllarda 1.80’in altında kalan öğrenci sınamalı statüye geçirilir.

Üstten Ders Alma

Üst sınıftan ders almak isteyen bir öğrenci, Güz yarıyılının ilk haftasında Müdürlüğe dilekçe ile başvurur. Öğrencinin GANO’su 3.00’ün üzerindeyse 1 ders, 3.50’nin üzerindeyse 2 ders üst sınıftan alabilmektedir.

Çift Ana Dal Programı

ÇAP kapsamında açılacak bölümler her yıl Senato kararı ile belirlenir. Başvurusu akademik takvimde belirtilen tarihler arasında OBİS’ten yapılmaktadır. Daha sonra gerekli belgelerle ilgili Müdürlüğe gelinerek dilekçe yazılır. ÇAP’a başvurabilmek için GANO’nun 2.72’nin üstünde olması birinci şarttır. İkinci şart ise öğrencinin sınıf içerisinde %20’lik dilimde olması ya da bölüme kayıt olduğu yıldaki puanının ÇAP’a başvurduğu bölümün puanından yüksek olmasıdır.

Yaz Öğretimi

Öğrencilerin güz ve bahar dönemlerinde alamadıkları, alıp başarısız oldukları veya başarılı oldukları dersleri tekrar alarak notlarını yükseltmeleri için açılabilmektedir. Yaz okulunda yer alan derslerin açılabilmesi için, gerekli olan en az öğrenci sayısı, üniversitenin yetkili kurullarınca belirlenir. Kesin ders kayıtları sonunda, öğrenci sayıları tespit edilir ve dersin açılıp açılmayacağına ilgili kurullar karar verir.

Öğrenci Kulüplerine Katılım (Sosyal Hizmet Kulübü)

Öğrenci kulüplerine katılmak isteyen öğrenci, okulların açıldığı ilk hafta Kulüp tanıtımı toplantılarına katılarak her kulübün başkanı ve üyeleri iletişime geçerek istediği kulüplere üye olabilir. Kulüpler sene içerisinde çeşitli akademik ve sosyal etkinlikler yapmaktadır.

Güz Yarıyılı Eğitim Öğretimi

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Tüm Dersler, Uzaktan Eğitim Sistemi(LMS) üzerinden ilan edilen haftalık ders programları saatinde Senkron/Eş zamanlı ve etkileşimli olarak verilecektir. Her ders Saati 40 dakika olarak planlanmıştır. Tüm uygulamalı dersler senkron/eş zamanlı veya hibrit/karma (gönüllü öğrenciler ile yüz-yüze ve senkron)olarak okutulacaktır. Tüm programlarda ortak olarak okutulan, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Sosyal Seçmeli gibi bazı dersler LMS üzerinden Asenkron(eş zamanlı olmayan) olarak okutulacaktır. Bu derslerin haftalık ders programı yoktur.

Ders Kayıtları

ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin 1. Sınıfların ders kaydı sistem üzerinden otomatik yapılmaktadır. Öğrencilerin ayrıca ders kaydı yapması gerekmez. Birinci sınıf öğrencilerine zorunlu ders olarak okutulan YDL101-102 Yabancı Dil I-II derslerden muaf tutulabilmeleri için Akademik Takvimde belirtilen tarihte muafiyet sınavına girmeleri gerekir( Bkz. Akademik Takvim). Daha önce başka bir yüksek öğretim kurumunda okumuş öğrenciler muafiyet almak istedikleri dersler varsa dersler başlamadan ilgili Fakülte/Yüksekokul yönetimine dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir.

Ara Sınavlar, Yarıyıl İçi Çalışmalar ve Finaller

Yarıyıl içinde teorik ders saati bulunan tüm dersler için bir ara sınav yapılır. Ara Sınavların dışında, ödev, lab, proje, sunum , kısa sınav gibi ders aktiviteleri yapılabilir. Bu durumda arasınavların katkısı%30 dan az olmamak üzere YY içi ders faaliyetlerinin final notuna katkısı %50 dir.
Final veya Bütünleme sınavında yüz üzerinden 40 puandan az alan (Diş Hekimliği Fakültesinde 50 den az alan ) öğrenci dersten başarısızdır. Ara sınavlar ONLINE olarak ilan edilen gün ve saatte yapılacaktır. Bu sınavlarda klasik sınav türü veya çoktan seçmeli sınav türü uygulanabilir. Mesleki uygulamalar, Alan Uygulamaları ve Staj Uygulamaları gibi derslerin sınavları, ödev, proje sunumu gibi benzer çalışmalar ile yapılabilir. Final sınavlarının nasıl yapılacağı ile ilgili alınan bir karar yoktur. Pandeminin seyrine göre daha sonra karar verilecektir.

Derslere Devam Durumu

Öğrenciler teorik derslerin %70’ne ve uygulamalı derslerin %80’ne devam etmek zorundadır. Derslere devam durumu, senkron olarak sanal sınıf üzerinden yapılan derslere öğrencilerin katılımı izlenerek veya LMS üzerinden denetlenebilecek ve gerektiğinde gerekli yüzdelikler raporlanabilecektir. Öğrenci sayısı az olan derslerde öğretim elemanları yoklama yaparak da gerekli izlemeyi yapabilir. Asenkron olarak yapılan ve ders saati belli olmayan dersler için öğrencilerin dersleri izleme yüzdelikleri esas alınacaktır.