Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Mesleki İşbirliğinin Önemi


Sosyal hizmet etki alanı geniş olan bir meslektir. Bu nedenle sosyal hizmet mesleği yerine getirilirken diğer disiplinlerle işbirliği içerisinde hareket edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda sosyal hizmet mesleğinin psikoloji, sosyoloji, tıp, psikiyatri gibi alanlarla ilişki içerisinde olması gerekmektedir (Selcik; Güzel, 2016: 462). Sosyal hizmetin bu mesleklerle ilişki içerisinde olması özellikle müracaatçı kitlesinin tüm bu alanlara hitap ediyor olmasından kaynaklanmaktadır.


Sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarına gelen bireylerin sosyal hizmet ihtiyaçlarının yanı sıra farklı alanlarda da ihtiyaçları ortaya çıkabilmektedir. Bu ihtiyaçlar psikolojik, yasal veya tıbbi alanlara yönelik olabilir. Bu noktada multidisipliner çalışmaların devreye girmesi önemlidir.
Sosyal hizmet mesleğinin diğer disiplinlerle ilişkisi aşağıdaki şekilde ayrı ayrı incelenebilir (Sosyal Hizmet ve Diğer Bilim Dalları, 2018):
1-Sosyal Hizmet ve Psikoloji İlişkisi:
Psikoloji ve sosyal hizmet mesleklerinin uygulama yöntemleri farklıdır fakat sosyal hizmet çalışmalarında psikologlar ile koordineli bir şekilde çalışmak önemlidir. Çünkü müracaatçının yaşadığı dezavantajlı problemler psikolojik destek almasını gerektirebilir.
Temelde sosyal hizmet ve psikolojinin her ikisi de insan davranışı ile ilgilenir; fakat psikoloji bireysel özellikler ve karakter analizi gibi alanlara yönelirken; sosyal hizmet mesleği müracaatçının aile ve çevre ilişkileri, müracaatçının ihtiyaçlarını karşılamak adına toplumun kaynaklarını kullanma gibi alanlara yönelmektedir.
2-Sosyal Hizmet ve Sosyoloji İlişkisi:Sosyal hizmet ve sosyoloji alanlarının ortak yönü her ikisinin de insanla ilgileniyor olmasıdır. Sosyoloji mesleği insanların ilişkilerini “nasıl” sorusu çerçevesinde incelemektedir ve sosyal problemleri açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Sosyal hizmet mesleği ise müracaatçıların sahip oldukları problemleri çözmeye yönelik faaliyetler göstermektedir. Yani sosyal hizmet daha çok uygulamaya yönelik bir meslektir. Sonuç olarak teori ve uygulama noktasında bu iki disiplin birbirinin tamamlayıcısı niteliğinde olabilir.
3-Sosyal Hizmet ve Psikiyatri İlişkisiSosyal hizmet ve psikiyatri alanları birbiriyle koordineli çalışması gereken alanlardır. Sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarına gelen müracaatçı kitlesinin her iki alana da hitap etme olasılığı yüksektir. Yani her iki mesleğin de odağı kişisel veya çevresiyle problem yaşayan bireylerdir. İki mesleği birbirinden ayıran nokta; psikiyatri mesleği hastalığın tıbbi tedavisiyle ilgilenirken sosyal hizmet mesleğinin problemler ve ilişkilerle ilgileniyor olmasıdır. Fakat sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarına gelen müracaatçıların psikiyatrik bir hastalığı olması durumunda bu meslek dalı ile işbirliği içerisinde olmak, verilen hizmetin etkinliği açısından önemlidir.
4-Sosyal Hizmet ve Danışmanlık ve İlişkisiDanışmanlık aile, eğitim veya iyileştirme alanında olabilmektedir. Aile danışmanlığı farklı meslek dalların eğitimini alabildiği bir alandır. Sosyal hizmette bu meslek dallarına dahildir. Yani aile danışmanlığı eğitimi aldıktan sonra sosyal hizmet uzmanları da bu alanda uygulama yapabilir. Eğitim danışmanlığı ise müracaatçı okul çağındaysa sosyal hizmet mesleğine katkıda bulunabilir.
5-Sosyal Hizmet ve Tıp İlişkisiTıp ve sosyal hizmet meslekleri uygulama yönünden çok farklı iki meslektir fakat müracaatçı kitlesinin ihtiyaçları açısından ortak noktaları vardır. Sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarına gelen müracaatçılar sağlık alanında problem yaşadığında tıp alanıyla kolektif bir çalışma olması önem arz etmektedir.
Tüm bu meslek gruplarına farklı bilimler de eklemek mümkündür. Sosyal hizmet mesleği genellikle dezavantajlı gruplarla çalıştığı için uygulama alanı pek çok meslek grubu ile çakışmaktadır. Müracaatçılara hizmet sunarken diğer meslek grupları ile işbirliği içerisinde çalışmak birçok açıdan önemlidir. Hizmetlerin hızlı ve sistemli bir şekilde sunulması, müracaatçının yüksek yararının gözetilmesi, sorun alanlarının daha kolay tespit edilmesi, kaynaklara daha kolay ulaşılması bunlardan bazılarıdır.
Sonuç olarak sosyal hizmet mesleğinin birçok bilim dalı ile paralel alanlarda çalıştığını söylemek mümkündür. Bu nedenle diğer bilimlerle mesleki işbirliği içerisinde çalışmak sunulan hizmetlerin kalitesi açısından önem arz etmektedir.    
 
Kaynakça
Selcik, O., Güzel, B. (2016). Sosyal Hizmet Mesleğinin Çalışma Alanı ve Sosyal Hizmet Uygulamasının Türkiye Ölçeğinde Değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 462.
https://sosyal-hizmet.tr.gg/Bilimlerle-ili%26%23351%3Bki.htm, Erişim tarihi: 13.12.2018