Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde


Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Betül Çolak ve Sosyal Hizmet Bölümü öğrenci temsilcisi Nesrin Oğuz, İstanbul Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirdiler.


Gün boyu süren ziyarette Çolak ve Oğuz, Denetimli Serbestlik Müdürü Sayın Leyla Karakülah ve sosyal çalışmacı Harun Kayışoğlu ile görüşme de bulunuldu.

Bölümün önemli dış paydaşlarından biri olan Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde bölümle gerçekleştirdiği iş birliği çalışmaları adına teşekkür sunmak ve gelecek iş birliği çalışmaları için anlaşmak amacıyla ziyaret edildi.

2018-2019 eğitim- öğretim yılında Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, 07.05.2019 tarihinde düzenlenen “Adli ve Endüstriyel Sosyal Hizmet Uygulamaları” konulu etkinliğe iki sosyal çalışmacının konuşmacı olarak katılımı ve 18.03.2019 tarihinde “Mesleki Oryantasyon” dersine bir sosyal çalışmacının katılımı ile katkı vermişti. Akademi – kamu işbirliğinin güzel bir örneği olan bu çalışmalarda müdürlük, alandaki uygulama bilgilerinin öğrencilere aktarılması, sosyal çalışmacıların mesleki deneyimleri ile bilginin paylaşılması konularına hassasiyet göstermiştir.

Ziyarette, teşekkür sunmak üzere kurum müdürü Leyla Karakülah’a katkılarından dolayı üniversite ve bölüm adına plaket takdim edildi. Sohbette Karakülah, sosyal hizmet öğrencilerin mesleki gelişimleri için adli alandaki paydaşlardan biri olarak katkı vermekten mutluluk duyduklarını önümüzdeki dönemlerde de katkı vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Kurum müdürü olarak denetimli serbestlik uygulamalarını değerlendirmesini istediğimiz Karakülah, Bakırköy Denetimli Serbestlik hizmetlerinin suçluluğun önlenmesi için yapılan çalışmalara önemli katkılarının olduğunu özellikle ilk defa suç işleyen kişilerin cezaevi ortamına girmeden topluma geri kazandırılmaları noktasında önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade etti. Uygulamada karşılaşılan sorunlar ya da değişen koşullarla birlikte ortaya çıkan yeni ihtiyaçların hizmetlere entegre edilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ile çalışmalarda bulunduklarını, çalıştaylarda sorun, istek ve ihtiyaçlarını dile getirme şansı bulduklarını ve zaman zaman politika yapıcılara durumun aciliyetine göre maille de ulaşarak bildirimde bulunduklarını belirtti. Görüşme, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü ile Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün gelecek eğitim - öğretim yılında da staj uygulamaları, seminer, konferans ve derslere katılım, proje geliştirme konularında işbirliğinin sürmesi konularında anlaşılması ile sonlandı.

Kurumda sosyal çalışmacı olarak görev yapan Harun Kayışoğlu ile yapılan görüşme ile ziyaret devam etti. Etkinliğimize konuşmacı olarak katılması planlanan ancak etkinlik günü önemli bir rahatsızlık geçirdiği için aramızda olamayan Kayışoğluna plaketini taktim ettik. Kayışoğlu görüşmemizde, denetimli serbestlikten yararlanan bireylerle yaptıkları çalışmalarda sosyal hizmetin önemli ilklerinden biri olan “şimdi ve burada” ilkesine vurgu yaparak, bireysel görüşmelerde bireylerin bu ilke doğrultusunda zihinsel dönüşümlerinin sağlanarak hayatlarını psikososyal yönden sağlıklı bireyler olarak sürdürmelerine katkıda bulunduklarını ifade etti.

Kayışoğlu, bireysel görüşmeler dışında, öfke kontrolü, sigara, alkol ve madde bağımlılığı ve hayat için değişim konularında sistematik, programlı grup çalışmaları ve etkili iletişim, kişisel gelişim ve farkındalık, stres yönetimi, zaman yönetimi, toplumsal kurallar gibi konularda seminerler verildiğini belirtti.

Denetimli serbestlik ülkemizde 20.07.2005 tarihinde, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma kurulları Kanununun yürürlüğe girmesi ile uygulanmaya başlanmıştır. Bu kanuna göre denetimli serbestlik, ilgili mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilen ancak cezası ertelenen, salıverilen ve hakkında hapis cezası dışında herhangi bir tedbire hükmedilen çocuk, genç ve yetişkin için mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, belirli bir denetim planı doğrultusunda kişilerin ceza infaz kurumları yerine toplum içinde iyileştirilmesi, psikososyal sorunlarının çözülmesi, toplum ile bütünleşmesi ve buna benzer ihtiyaçların giderilmesi için program ve kaynak sağlama, bilgilendirme, yönlendirme konusunda rehberlik ve yardım hizmetlerini kapsayan toplum esaslı bir uygulamadır. Uygulama, sosyal hizmetinde önemli ilkelerinden ve değerlerinden olan insan onuruna saygı ve dürüstlük, gizlilik, tarafsızlık, çocuğun yüksek yararı ilkelleri temelinde gerçekleştirilmektedir.

Denetimli serbestlik ile hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışların düzeltilmesi, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, salıverme sonrası izleme, mağdurların uğradıkları zararların giderilmesi hizmetleri verilmekte ve böylece toplumun korunması amaçlanmaktadır.

Dört yıllık sosyal hizmet bölümünden mezun olan sosyal çalışmacılar, Adalet Bakanlığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin, Değerlendirme ve Planlama, Eğitim ve İyileştirme, Denetim büroları başta olmak üzere çeşitli kademelerinde görevlendirilmektedirler.
Denetimli Serbestlik2Sosyal Çalışmacı Harun Kayışoğlu