Perfüzyon

Perfüzyonistliğe Genel Bakış

Perfüzyonist kimdir, nasıl perfüzyonist olunur, istihdam alanları nelerdir ve daha fazlası…

Perfüzyonistlik sağlık hizmetleri alanında geleceğin parlak meslekleri arasında yer alan ve ihtiyaç  duyulan  bir meslek gurubudur. 26 Nisan 2011 yılında resmi gazetede yayınlanarak yürülülüğe giren kanunla  birlikte  perfüzyonistlik mesleğini yapabilmek için 2 yıllık perfüzyon teknikleri programını bitirmek yeterli olmamaktadır. Dolayısıyla da ön lisans mezunlarının DGS sınavına girerek dört yıllık lisans eğitimini tamamlamaları önerilmektedir. Perfüzyonist yetki ve sorumluluklarına sahip olabilmek için bu alanda 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmak ya da lisans eğitimleri üzerine aynı alanda yüksek lisans yapmış olmak gerekmektedir.  Uzmanlık bilgisiyle birlikte bu mesleği etkin bir şekilde icra edebilmek için Perfüzyonist aynı zamanda ameliyathaneler ve anestezi hizmetleri yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Tüm sağlık çalışanları gibi Perfüzyonistler de hasta, hasta yakınları ve diğer sağlık çalışanlarıyla etkili iletişim kurabilmelidir. Multidisipliner çalışmayı ön planda tutarak hastanın ihtiyaçları doğrultusunda hareket edebilmeli, kanıta dayalı ve güncel gelişmelere bağlı kalarak mesleklerini geliştirmeye ve uygulamaya özen göstermelidirler. Mesleğini ilgili uzman tabipler gözetiminde sürdüren perfüzyonistler kamu kuruluşları ve özel sektörde istihdam alanı bulabilmektedirler. Ayrıca akademik olarak da gelişmeye açık ve ihtiyaç duyulan bir meslek mensubu olan perfüzyonistin görev yetki ve sorumlulukları 1997 yılında kurulmuş olan Perfüzyonistler Derneği’nin sitesinde açıkça belirtilmiştir. Perfüzyonistlik  mesleği  ile ilgili doğru ve tam bilgiye ulaşmak için dernek sitesini ziyaret edebilirsiniz.