Perfüzyon

Öğrencilere doğru tercih yapmaları için öneriler

Öğrencilere doğru tercih yapmaları için önerilerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Tercih yapmadan önce ilk olarak bilmeleri gereken şey TYT puanları ile yalnızca önlisans program tercihi yapabilecekleridir. Lisans tercihi yapabilmeleri için AYT’den 180 ham puan almış olmaları gerekmektedir. Öğrenciler tercihlerini ÖSYM’nin resmi internet sitesinden sisteme giriş yaparak bildirebilir” dedi.

Sınav sonuç karnesinin dikkatli okunması gerektiğine vurgu yapan Karahancı, “Öğrenciler sınav sonuçları ile ilk karşılaştıklarında birçok farklı puan ve sıralama görüyor ve hangi puanın ya da hangi sıralamanın tercih yapmaları gereken kısım olduğunu bilmiyor. Bu sebeple öğrencilere bu konuda verilecek en güzel tavsiye puan türünün karşısında Y- şeklinde bir ifade var ise bu ‘Yerleştirme Puanı ve Sıralaması’ sütunu anlamına gelmektedir. Kısacası öğrenciler netlerine baktıktan sonra sınav sonuç karnesinde Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL puan türlerine ve karşılarındaki sıralamalara bakmaları gerekir” diye konuştu.

Tercihlerin, başarı veya puan sıralamasına göre yapılması gerektiğine dikkat çeken Karahancı, “Sınav sonucunu inceledikten sonra öğrencilerin ilk aklına gelen şey başarı sıralamasına göre mi tercih yapacağız yoksa puana göre mi? Özellikle lisanstan (4,5,6 yıllık) tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan (2 yıllık) tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.

Nihai puanın nasıl hesaplanacağı hakkında da bilgi veren Karahancı, “Öğrenci en yüksek puanı hangisi ise tercihlerde o puanını kullanacaktır. 2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2019-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen puanlara dönüştürülecektir. Dönüştürülmüş puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2018-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir. Adayın ilgili yıldaki başarı sırasının, aynı yıldaki TYT puanı 200 ve üzeri olan aday sayısına oranının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen sayısal değer, adayın ‘yüzdelik dilim değeri’ olarak adlandırılır” ifadelerini kullandı.

Başarı sıralaması şartı olan bölümleri tercih ederken öğrencilerin dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunan Karahancı, “Öğrenci eğer aranan minimum başarı şartını sağlamıyorsa o bölümleri tercih edemez. Başarı sıralaması şartı olan bölümler ve başarı sıralamaları şu şekildedir: Hukuk – EA - 190.000, Tıp – SAY – 50.000, Mimarlık – SAY – 250.000,  Mühendislik – Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) SAY - 300.000, Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) – İlgili Puan Türünde – 300.000” dedi.

Daha ayrıntılı bir bilgi için lütfen tıklayınız.