Odyoloji

“İşitsel Re/habilitasyonda Eğitimsel Değerlendirme ve Terapi Yaklaşımları” etkinliği

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü tarafından “İşitsel Re/habilitasyonda Eğitimsel Değerlendirme ve Terapi Yaklaşımları” konulu etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe konuşmacı olarak Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz katıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Etkinlik Uzman Odyolog Ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz’ın işitsel re/habilitasyon hakkında verdiği faydalı bilgiler ile devam etti.

Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz eğitimsel değerlendirme basamaklarından ayrıntılı olarak bahsederken, formal ve informal değerlendirmenin eksileri ve artıları üzerine vurgu yaptı. İşitsel algı testleri bağlamında, çevresel sesler, fonem, hece, suprasegmental özellikler, kelimeler, ifadeler, cümleler ve bağlantılı konuşmanın değerlendirilmesine dair bilgiler aktaran Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz, dil ve konuşmanın değerlendirilmesinde aile ile olan iş birliğinin önemine değindi.

Okul Öncesi Dil Ölçeği-5 (PLS-5)’in işitsel algı ve ifade edici dil ana başlıklarını test ederken, artikülasyon ve fonolojik bozuklukların ayırıcı tanısında kullanıldığını da ekledi. İşitsel rehabilitasyonda değerlendirme sıklığının; yaş, işitme kaybı, işitsel algı performansındaki değişkenlik ve eğitim performansındaki değişkenliklere bağlı olarak düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz, İşitsel Sözel Terapide haftalık seans planının kısa ve uzun dönemli hedefleri olması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında yapısal sözel/oral terapi örneklerinden söz eden Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz, öğrenciler ile soru-cevap yaptıktan sonra konuşmasını sonlandırdı.

Etkinliğin sunuculuğunu gerçekleştiren Arş. Gör. Rumeysa Nur Akbaş plaket takdimi için Dr. Öğr. Üyesi Selva Zeren’i sahneye davet etti. Dr. Öğr. Üyesi Selva Zeren, Uzman Odyolog ve Konuşma Terapisti Seher Yılmaz’a teşekkürlerini sundu. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.