Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Bölümü 1. sınıflar ile oryantasyon toplantısı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Bölümü 1. sınıf öğrencileri Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selva Zeren ile ilk toplantılarını LMS üzerinden gerçekleştirdiler.



Odyoloji bölümü öğrencileri bölüm başkanları ile tanıştılar. Ardından öğrencilere bölüm ile ilgili aşağıdaki bilgiler verilerek oryantasyonları sağlandı.
 
ODYOLOJİ BÖLÜM MÜFREDATI
 
Her dönem toplam 30 AKTS olacak şekilde Toplam 240 AKTS ve 162 Kredi değerinde ders bulunmaktadır.
Toplamda 120 saat teorik ders ve 84 saat uygulama yapılmaktadır.
7 bölüm seçmeli ve 3 bölüm dışı seçmeli ders bulunmaktadır.
4. yarıyıl sonunda yaz stajı, 7. Ve 8. yarıyıllarda mesleki uygulama dersleri mevcuttur.
Öğrenciler, uygulama derslerinde Odyoloji Laboratuvarı’nda mesleki uygulamalar yapmaktadır.
 
MEZUNİYET KOŞULLARI
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Bölümü programında gösterilen derslerin tümünden başarılı olmuş, öğretim programında yer alan stajını tamamlamış, GANO’sunu 4.00 üzerinden en az 2.00 düzeyine çıkarmış öğrencilere, önlisans veya lisans diploması ile birlikte diploma eki verilir.
Diploma almaya hak kazanmış öğrencilerin, diplomalarını alabilmek için ilgili birimlerden ilişik kesme belgesi almaları gerekir.

ÜST YARI YILDAN DERS ALMA
 
Üçüncü yarıyıl başından itibaren alt yarıyıllardaki bütün derslerini başaran ve GANO’ları en az 3.00 ve üzerinde olan öğrenciler danışmanın onayı ile bir üst yıla ait yarıyıldan bir, GANO’ları 3.50 ve üzeri olan öğrenciler ise iki ders alabilir.
 
ÇİFT ANA DAL PROGRAMI
 
Çift anadal programının amacı, odyoloji programını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda ücretsiz şekilde diploma alarak öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Genel not ortalamaları 4.00 üzerinden 2.72 olan ve odyoloji programında %20’lik başarı dilimine giren öğrenciler ücretsiz olarak ikinci anadal diploma programına başlayabilir.
Ancak odyoloji programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’ sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere bir puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.
Öğrenci çift anadal diploma programına, en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç beşinci yarıyılın başında başvurabilir.
Başvuru sırasında öğrenci en fazla üç çift anadal programını tercih edebilir. Öğrenci tercih sırasına göre bir çift anadal programına yerleştirilir.
 
DİSİPLİN CEZALARI VE DİSİPLİN SUÇLARI
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği Hükümleri"ne göre yürütülür.
 
YAZ ÖĞRETİMİ
 
Yaz okulu; öğrencilerin güz ve bahar dönemlerinde alamadıkları, alıp başarısız oldukları veya başarılı oldukları dersleri tekrar alarak notlarını yükseltmelerine imkân sağlamak amacıyla açılabilir.
Bir öğrencinin, yaz öğretiminde alacağı toplam ders sayısı ve buna ilişkin usul ve esaslar senato tarafından belirlenir. Yaz okulunda ders ekleme-çıkarma ve dersten çekilme uygulanmaz.
Yaz okulunda yer alan derslerin açılabilmesi için, gerekli olan en az öğrenci sayısı, üniversitenin yetkili kurullarınca belirlenir. Kesin ders kayıtları sonunda, öğrenci sayıları tespit edilir ve dersin açılıp açılmayacağına ilgili kurullar karar verir.
Bir ders yaz okulunda açılamıyorsa, senato tarafından belirlenen yaz okuluna ilişkin usul ve esaslar kapsamında söz konusu dersin, bölüm başkanınca eşdeğerliği uygun görülmek kaydı ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile o ders başka bir üniversiteden alınabilir ve aldığı not harf notu olarak öğrencinin not döküm belgesinde gösterilir.
 
2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI HAKKINDA

•          2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında tüm dersler, Uzaktan Eğitim Sistemi(LMS) üzerinden ilan edilen haftalık ders programları saatinde senkron/eş zamanlı ve etkileşimli olarak verilecektir. Her ders Saati 40 dakika olarak planlanmıştır.
•          Tüm uygulamalı dersler senkron/eş zamanlı veya hibrit/karma (gönüllü öğrenciler ile yüz-yüze ve senkron)olarak okutulacaktır.
•          Tüm programlarda ortak olarak okutulan Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Sosyal Seçmeli gibi bazı dersler LMS üzerinden Asenkron(eş zamanlı olmayan) olarak okutulacaktır. Bu derslerin haftalık ders programı yoktur.

Ders Kayıtları

•          ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin 1. Sınıfların ders kaydı sistem üzerinden otomatik yapılmaktadır. Öğrencilerin ayrıca ders kaydı yapması gerekmez.
•          Birinci sınıf öğrencilerine zorunlu ders olarak okutulan YDL101-102 Yabancı Dil I-II derslerden muaf tutulabilmeleri için Akademik Takvimde belirtilen tarihte muafiyet sınavına girmeleri gerekir.
•          Daha önce başka bir yüksek öğretim kurumunda okumuş öğrenciler muafiyet almak istedikleri dersler varsa dersler başlamadan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu yönetimine dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir.

Ara sınavlar, Yarıyıl İçi Çalışmalar ve Finaller

•          Yarıyıl içinde teorik ders saati bulunan tüm dersler için bir ara sınav yapılır. Ara sınavın dışında, ödev, lab, proje, sunum , kısa sınav gibi ders aktiviteleri yapılabilir. Bu durumda  ara sınavların katkısı %30’dan az olmamak üzere yarıyıl içi ders faaliyetlerinin final notuna katkısı %50 dir.
•          Teorik ders saati olmayan ve tamamen uygulamadan meydana gelen derslerde, Ara sınav, final ve bütünleme sınavı yapılmaz.  Belli bir ölçme ve değerlendirme kriterlerine göre elde edilen not final notu olarak verilir.
•          Final veya bütünleme sınavlarının katkısı %50 dir. Final veya Bütünleme sınavında yüz üzerinden 40 puandan az alan öğrenci dersten başarısızdır.
•          Ara sınavlar online olarak ilan edilen gün ve saatte yapılacaktır. Bu sınavlarda klasik sınav türü veya çoktan seçmeli sınav türü uygulanabilir.
•          Mesleki uygulamalar, Alan Uygulamaları ve Staj Uygulamaları gibi derslerin sınavları, ödev, proje sunumu gibi benzer çalışmalar ile yapılabilir.
•          Final sınavlarının nasıl yapılacağı ile ilgili alınan bir karar yoktur. Pandeminin seyrine göre daha sonra karar verilecektir.

Derslere Devam Durumu

•          Öğrenciler teorik derslerin %70’ine ve uygulamalı derslerin %80’ine devam etmek zorundadır.
•          Derslere devam durumu, senkron olarak sanal sınıf üzerinden yapılan derslere öğrencilerin katılımı izlenerek veya LMS üzerinden denetlenebilecek ve gerektiğinde gerekli yüzdelikler raporlanabilecektir. Öğrenci sayısı az olan derslerde öğretim elemanları yoklama yaparak da gerekli izlemeyi yapabilir.
•          Asenkron olarak yapılan ve ders saati belli olmayan dersler için öğrencilerin dersleri izleme yüzdelikleri esas alınacaktır.