Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 İşitme Cihazları Sempozyumu


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğrenci Kulübü öncülüğünde 11 Aralık 2018 tarihinde Şenol Özer, Uzm. Ody. Ahmet Ovacık, Ody. Aybars Kopça, Ody. Sami Aktaş, Ody. Ezgi Şenel, Ody. Hilal Köse ve Ody. Önder Paksoy’un katılımıyla “İşitme Cihazları Sempozyumu” herkesin katılımına açık olarak düzenlendi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Yüksel Barut’un açılış konuşması ile başlayan sempozyum; “Türkiye’de ve Dünya’da İşitme Cihazı Sektörü”, “İşitme Cihazı Seçim Kriterleri Ve İşitme Cihazlı Hastaya Yaklaşım”, “Kulak Kalıbı Uygulamaları”, “REM, Fitting, Uyarlama”, “Pediatrik Cihazlanma”, “Tinnitusta Güncel Yaklaşımlar” ve “İşitme Cihazı Merkezi Açmak” başlıklı konularla devam etti. Konuşmacılar sunum sonrası izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
 
Uzman Odyolog Ahmet Ovacık, “Kulak Kalıbı Uygulamaları” konulu konuşmasına kulak kalıbının görevleri ile başladı. Kulak kalıbının görevlerini; işitme cihazı ile amplifiye edilen sesi dış kulak yoluna taşımak, iyi bir yalıtım ile akustik feedback olayını engellemek, cihazı kulak üzerine sabitlemek, cihazın akustik özelliklerinde değişiklik yapmak ve dış kulak yolunu havalandırmak olarak sıraladı. İyi bir kulak kalıbı elde etmenin iyi kulak izi almakla mümkün olabileceğini belirten Ahmet Ovacık, doğru ve yanlış kulak izi örneklerini göstererek anlattıklarını pekiştirdi. Kulak kalıbı ile işitme cihazının akustik özelliklerinde nasıl değişiklik yapılacağını anlattı. Sonrasında konuşmasına işitme kaybı tipi, derecesi ve konfigürasyonuna göre kulak kalıbı seçim kriterleriyle ilgili bilgi verip odyogramlarla anlatımını destekleyerek sunumunu sonlandırdı.
 
Odyolog Aybars Kopça, “İşitme Cihazı Seçim Kriterleri Ve İşitme Cihazlı Hastaya Yaklaşım” konulu konuşmasına Dünya’da işitme kaybı insidansına ve işitme cihazı kullanım oranına dikkat çekerek başladı. İşitme cihazı seçiminde etkili olan faktörleri; yaş, anatomik yapı, fizyolojik yapı, işitme kaybı tipi, işitme kaybı derecesi, UCL hassasiyeti, estetik kaygı, ekonomik durum, iklim ve kullanıcının sosyal yaşamı olarak sıraladı. İşitme cihazı tiplerinin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsederek sunumunu sonlandırdı.
 
Odyolog Önder Paksoy, “İşitme Cihazı Seçim Kriterleri ve İşitme Cihazlı Hastaya Yaklaşım” konulu konuşmasına işitme cihazı merkezlerinin fiziki şartlarının nasıl olması gerektiğini anlatarak başladı. İşitme cihazı merkezlerinde bulundurulması gereken cihaz ve malzemeleri otoskop, kalıp hortumu, dolu işitme cihazı pili, otoform, işitme cihazı ayar tornavidası ve kabloları, pil ölçer, odyometre cihazı, hi-pro yazılım ve donanımı (cihaz programlama ünitesi), gerçek kulak ölçümü (real ear measurement) cihazı ve donanımlı bilgisayar şeklinde sıraladı.
 
İşitme cihazı sektörünün önde gelen firmalarında çalışan yetkili kişilerin de bilgilerinden faydalanıldığı İşitme Cihazları Sempozyumu’nda Şenol Özer “Dünya’da ve Türkiye’de İşitme Cihazı Sektörü” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Şenol Özer sunumuna başlarken, Signia İşitme Cihazları’nın, İstanbul Gelişim Üniversitesi SBYO Odyoloji bölümü adına TEMA Vakfı aracılığı ile Erzurum Kapıkale Hatıra Ormanına 3 adet fidan bağışladıklarını bildirdi. Dünya’da ve Türkiye’deki işitme kayıplı birey insidansını vurgulayan Özer, işitme cihazı kullanıcı sayısının bu verilere göre çok düşük bir seviyede kaldığından bahsetti. Mevcut işitme cihazı kullanıcısı oranı yaklaşık olarak % 10 seviyelerindeyken, potansiyel işitme cihazı kullanıcısı oranının yaklaşık %90 seviyelerinde olduğunu söyledi.
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi SBYO odyoloji bölümü öğrencilerine Türkiye’deki işitme merkezi dağılımından bahseden Şenol Özer Dünya’nın önde gelen işitme sektörü markalarından bilgiler sundu. Odyoloji öğrencileri için bilgi edinebilecekleri, araştırmalar yapabilecekleri internet siteleri ve uygulamaları hakkında öneriler vererek konuşmasını tamamlayan Şenol Özer, işitme cihazı sektörüyle ilgili öğrencilere farklı bakış açıları sunarak katkı sağladı.
 
Odyolog Ezgi Şenel İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte “Pediatrik İşitme Cihazı Uygulaması” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ezgi Şenel Neonatal İşitme Taraması programı hakkında bilgi verdi. Ardından pediatrik tanı ve değerlendirme için uygulanacak objektif ve subjektif testleri detaylı olarak ele alan Ezgi Şenel davranım gözlem odyometrisi, görsel pekiştireç odyometrisi ve oyun odyometrisinden bahsetti.  Pediatrik işitme cihazı seçimindeki kriterleri ele alan Şenel,  çocukların yetişkinlerden farklı dinleme ve anlama becerileri olduğundan bahsetti. FM Sistemi ve Roger gibi işitmeye yardımcı sistemlerle ilgili bilgi verdikten sonra, işitme cihazı programlarında çocuklarla ilgili yazılım ayarlarını gösterdi. Sunduğu bilgiler ile öğrencilerimize büyük katkı sağlayan Odyolog Ezgi Şenel, sunumunu multidisipliner takım çalışmasının önemini vurgulayarak tamamladı.
 
Odyolog Sami Aktaş sempozyumumuza katılarak “REM, Fitting ve Uyarlama” konulu sunumu ile işitme cihazı uygulamaları hakkında bilgi vererek katkı sağladı. İşitme Cihazı ile ilgili objektif ölçüm yöntemleri hakkındaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
 
Odyolog Hilal Köse ise “Tinnitusta Güncel Yaklaşımlar” konulu sunumu ile ciddi bir sağlık problemi olan tinnitus şikayeti ile ilgili çözüm önerilerini sundu. Nöromodülasyon yönteminin etkinliğini vurgulayarak sunumunu sonlandırdı.
 
“Özel Sektör Gözünde Odyolog” başlıklı panel ile son oturum gerçekleştirildi. Dinleyicilerin soru ve katkılarıyla İşitme Cihazları Sempozyum’u  sona erdi.