Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çelikyurt ile VNG testi hakkında


İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çelikyurt ve Araştırma Görevlisi Odyolog Çağla Türk baş dönmesi şikayeti olan hastaların değerlendirilmesinde kullanılan Videonistagmografi (VNG) testiyle ilgili bilgiler verdi.


Videonistagmografi (VNG) testinin hangi amaçla yapıldığına, nasıl uygulandığına dair bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çelikyurt : “Baş dönmesi, denge bozukluğu ve denge ile ilgili diğer hastalıkların sebeplerinin saptanmasında kullanılır. VNG testi istemsiz göz hareketleri olan nistagmusları kaydeder ve denetler. Uygulamasında ise gözün duyarlı olmadığı kızıl ötesi (infra red) ışıkla çalışan kameralarla, pupillalar takip edilerek göz hareketlerinin video kaydı yapılır.” dedi.
 
Göz hareketlerinin kaydının sağladığı faydayı ise; “Labirente (iç kulağa) ve vestibüler sinire doğrudan erişmek mümkün değildir. Bu nedenle sekonder motor yanıtları (vestibülo-spinal refleks veya vestibülo-okülar refleks) değerlendirme zorunluluğu doğar. VNG, vestibülo-oküler reflekse (VOR) dayanır ve göz hareketlerinin izlenmesini gerektirir. Vestibüler sistem, başın uzaydaki hareketini ve pozisyonunu belirler. VOR, baş hareketlerini telafi eden göz hareketleri üreterek net bir görüntü sağlar. Vestibüler sistem sorunları denge kaybı ve baş dönmesi ile sonuçlanır. Videonistagmografi, vestibüler ve okülomotor sistemlerin objektif olarak değerlendirilmesini sağlar. Temel VNG testleri; okülomotor testler, pozisyonel testler ve kalorik testlerdir. ” sözleriyle açıkladı.
 
Araştırma Görevlisi Odyolog Çağla Türk VNG’nin klinik değeri hakkında şunları söyledi :
“VNG testinin klinik kullanımı ile, baş dönmesiyle ilgili çok değerli bilgilere ulaşmak mümkündür. Baş dönmesinin iç kulak kaynaklı (periferik patoloji) mı yoksa merkezi sinir sistemi kaynaklı (santral patoloji) mı olduğu konusunda fikir verir , baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığını ortaya koyar. Bu nedenle VNG testinin, baş dönmesi ve denge bozukluğu olan tüm hastaların tetkik ve değerlendirilmesinde kullanılması önerilir.”
 
VNG testi öncesi ve test sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Odyolog Çağla Türk; “Öncelikle hasta VNG testi hakkında bilgilendirilmelidir. Teste mümkünse bir yakını ile birlikte gelmelidir. Test öncesi son birkaç saat yemek yenmemeli, çikolata, kola, kahve, demli çay gibi kafeinli gıdalar tüketilmemelidir. Testten 48 saat önce alkol, uyuşturucu ve baş dönmesini azaltıcı ilaçlar alınmamalıdır. Hastaya teste özellikle göz makyajı olmadan gelmesi gerektiği bilgisi verilmeli, varsa makyaj ve yüz kremi temizlendikten sonra teste geçilmelidir.” dedi ve şu bilgileri ekledi: “Test odasının havalandırılması iyi olmalıdır. Test esnasında hasta teste devam edemeyeceğini, baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri olduğunu belirtirse teste ara verilmeli, hasta dinlendirilmelidir. Dış kulak yolunda buşon varsa hasta KBB hekimine yönlendirilmeli, timpanik membranda perforasyon varsa belirtilmelidir.” şeklinde konuştu.

Odyoloji bölümümüz Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Çelikyurt’a ve Araştırma Görevlisi Odyolog Çağla Türk’e verdikleri bilgiler için teşekkür ederiz.