Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Odyoloji








 Çocuklarda burun tıkanıklıkları, orta kulak enfeksiyonları ve işitme kaybı birbiriyle ilişkili midir?


İstanbul Gelişim Üniversitesi Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Taşkın ve Araştırma Görevlisi Odyolog Büşra Köse çocuklarda burun tıkanıklıkları, orta kulak enfeksiyonları ile işitme kaybının birbiriyle ilişkisi hakkında bilgiler verdi.


Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda burun tıkanıklıklarının sıkça görülmekte olduğunu belirten Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Taşkın, “Bu durumun en sık sebebi; doğumdan itibaren anatomik olarak burun yapısının ve orta kulak yapılarının tam gelişmemiş olması, alerjik sebepler ve geniz etinin varlığıdır.” dedi.
 
Çocuklar çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri için her atakta geniz etinin nefes almada güçlük yaratmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Taşkın konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Eğer altta yatan alerjik bir durum var ve tedavi edilmezse veya sık enfeksiyon atakları devam ederse adenoid dediğimiz geniz eti, nazofarenks bölgesini daraltarak östaki borusunu bloke edebilir.”  
 
Östaki borusunun; nazofarenksteki havanın orta kulağa geçişine izin vererek orta kulağın havalanmasını, timpanik membranın her iki tarafındaki hava basıncının eşit olmasını, orta kulaktaki sekresyonların mukosilier aktivite ile nazofarenkse atılmasını sağladığını ve nazofarenksteki bakterilerin orta kulağa geçişine engel olduğunu belirten Odyolog Büşra Köse östaki borusunun fonksiyonlarını yerine getiremediği durumda orta kulak enfeksiyonlarının ortaya çıkacağını ve buna bağlı işitme kayıplarının gelişebileceğini belirtti. Prof. Dr. Taşkın bu işitme kayıplarının kalıcı hale gelmemesi için geniz etinin alınması gerekebileceğini ekledi.
 
Çocuklarda orta kulak problemlerinin iletim tipi işitme kaybına neden olacağını ve çocuklarda işitme kaybının hafife alınmaması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Odyolog Büşra Köse akustik immitansmetri, otoakustik emisyon, saf ses odyometri testi, konuşma odyometrisi ile yapılan odyolojik değerlendirmenin işitme kaybının dil-konuşma gelişimini etkilememesi için oldukça önemli olduğunu iletti. “Orta kulak esnekliğinin değerlendirildiği timpanometri testi ve saf ses odyometri testinde gördüğümüz hava-kemik aralıkları bize tanıda ve odyolojik takipte yol gösterici olmaktadır. Pediatrik grupta odyolojik değerlendirme yapılırken akustik immitansmetri, otoakustik emisyon testi, işitsel beyinsapı cevapları ile birlikte 0-6 ay arasında davranım gözlem odyometrisi, 6 ay-3 yaş arasında görsel pekiştireç odyometrisi ve 3-5 yaş arası çocuklarda oyun odyometrisi sonuçları bir araya getirilerek rapor edilir. Orta kulak problemi olan hasta kulak-burun-boğaz hekimine yönlendirilir, muayene/tedavi sonrası tekrar odyolojik değerlendirme yapılır ve gerekliyse ameliyat veya işitme cihazı açısından değerlendirilir.” diye konuştu.
 
Diğer bir burun tıkanıklığı sebebinin ise burun içindeki kıkırdak eğrilikleri ve konka denilen yapıların şişmesi olduğunu ekleyen Prof. Dr. Ümit Taşkın, bu tür problemlerde çocuk yaşlarda ameliyat yapılamadığını belirtti.
 
Sonuç olarak; çocuklarda işitme kaybı yaşanmaması için düzenli doktor kontrolü ve odyolojik takibin önemi vurgulandı.