İGÜ Hemşirelik İngilizce Bölümü 14.12.2018 tarihinde “Toplumsal Cinsiyet ve Sağlığa Yansımaları” konferansını gerçekleştirdi. Konferansa İGÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel BARUT, Müdür Yardımcısı Sayın Öğr. Gör. A. Mücella SOYDAN başta olmak üzere Hemşirelik İngilizce Bölüm Başkanı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Funda KARAMAN, Hemşirelik (Türkçe) Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Canan ÖRÜKLÜ, Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanları ve geleceğin hemşireleri olan Hemşirelik Bölümü Öğrencileri katılım gösterdi. Öğrencilerin yoğun ilgi göstermiş olduğu konferansa konuşmacı olarak Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kader TEKKAŞ KERMAN katılımlarını gerçekleştirdi. Sn. Kerman, Koç Üniversitesi Hemşirelik bölümünde lisans ve İstanbul Üniversitesi psikiyatri hemşireliği bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Amerika’da University of Washington’da Halk Sağlığı-Küresel Sağlık yüksek lisans ve Hemşirelikte doktora programlarından mezun olmuştur. 2015 yılından itibaren ise Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde halk sağlığı hemşireliği alanında Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Eğitimde inovatif yöntemler, aktif öğrenme teknikleri ve çıktı temelli eğitim modelleri üzerinde deneyimli olan Sn. Tekkaş Kerman, halen sağlığının korunması, geliştirilmesi, incinebilir gruplarda sağlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında çalışmalarını yürütmektedir. Uluslararası Sigma Theta Tau Onur Cemiyeti üyeliği ve araştırma ödülleri bulunan Dr. Tekkaş Kerman, geçtiğimiz yıl “Üstün Eğitici Ödülü”, “Eğitimde İnovasyon Ödülü” ve “Avrupa Komisyonu Marie Curie Mükemmeliyet Mührü” ödüllerine layık görülmüştür.
Dr. Tekkaş-Kerman, toplumsal cinsiyetin sağlığa yansıması ile ilgili bilgilerini ve görüşlerini şu şekilde ifade etti: ‘Toplumsal cinsiyet, bireyin biyolojik cinsiyetine göre bireye atfedilen sosyal rollerdir. Kadınlık ve erkeklik toplumsal cinsiyet rolleri daha bebek anne karnındayken inşa edilmeye başlar ve yaşam boyu toplumun rol beklentileri sürer. Kadınlar daha çok annelik, eşlik, zayıflık gibi özellikleriyle; erkekler ise mesleki unvan, babalık ve güç gibi statülerle tanımlanır. Toplumsal cinsiyet rolleri beraberinde eşitsizlikleri de getirir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği açısından Türkiye küresel bağlamda 144 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği sağlığın en önemli belirleyicilerinden birisidir.’
Dr. Tekkaş Kerman, toplumsal cinsiyetin kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığını önemli derecede etkilendiğini ve kadınlarda eşitsizliklerden kaynaklı en sık görülen sağlık sorunlarının başında görme bozuklukları, ruhsal bozukluklar, kas ve kemik hastalıkları, ve beslenme bozuklukları olduğunu belirtti. Kadınlarda toplumsal cinsiyet ile ilişkili sağlık sorunu deneyimlemesinde bireysel, ailesel ve toplumsal nedenler olduğunu söyledi. Bireysel düzeyde, kadınların sağlık haklarını bilmemesi, otonomi yetersizliği ve düşük sosyal statüde olmaları; ailesel düzeyde ailelerin tedavi önceliğini erkeklere vermesi, erkeklerin otoritesi ve ailelerin hastalıkla damgalanma korkusuna sahip olmaları; toplumsal düzeyde ise sosyokültürel ve dini normların olması ve sağlık hizmetlerine erişim imkanlarının yeterli olmaması nedenleriyle gerçekleştiğini belirtti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin aynı zamanda erkek sağlığını da olumsuz etkilediğine vurgu yapan Dr. Tekkaş-Kerman, eşitsizliğin erkeklere güç, otorite ve kontrol getirmesinin yanı sıra erkeklerde fiziksel ve ruhsal sorunlara mal olduğunu söyleyerek, riskli ve sağlıksız davranışlara sahip olma, beklenen yaşam ömründe azalma ve sağlık arama davranışlarında azalma gibi durumlara sahip olduklarına dikkat çekti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin en önemli sonuçlarından biri olan kadına yönelik şiddet olgusuna değinen Kader Tekkaş Kerman, kadına yönelik şiddetin meydana gelmesini, tekrarlanmasını, türünü ve ağırlığını etkileyen birçok faktör olmasıyla birlikte şiddetin temel kaynağının asıl olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu, kadın ve erkek arasında, ataerkil toplum yapısından doğan bir güç ilişkisinden kaynaklandığını vurguladı. Kadına yönelik şiddetin yaygınlığına dikkat çekerek her üç kadından birinin şiddete uğradığına yönelik araştırma sonuçlarını paylaştı.
Dr. Tekkaş Kerman, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin azaltılmasında ve sağlık sorunlarının önlenmesinde en çok görev alacak olan biz hemşireler olacağız” diye konuştu ve hemşirelere düşen bazı görevleri şu şekilde sıraladı: sağlık profesyonellerinin toplumsal cinsiyet konusunda duyarlılıklarının arttırılmasına çalışmak, çok aşamalı stratejilerin uyarlanmasında rol almak (örn:kadın organizasyonlarının desteklenmesi), erkeklerin erkekliğe ve erkeklikle ilgili normlara ilişkin değerlerini ve davranışlarını değiştirmeye yönelik girişimlerde ve araştırmalarda bulunmak, sağlık sistemlerinde kurumsal farklılıkların azaltılması açısından sürekli eğitim ve kurslara katılmak. Toplumsal cinsiyet eşitliğini azaltma konusunda erkekler ile işbirliği yapmanın uluslararası otoriterler tarafından önerilen bir yaklaşım olmasına karşın ihmal edildiğini belirtti ve geleceğin hemşirelerine örnek olmak açısından kendi yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Sn. Tekkaş Kerman geleceğin hemşirelerine bu çalışmalarda ne kadar önemli bir konumda olduklarına vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.
Herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilen etkinliğin sonunda okulumuz adına teşekkürlerini sunmak üzere Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğretim Üyesi A. Yüksel BARUT, sayın Kerman’a plaketini takdim etti. Hemşirelik İngilizce Bölümü’nün gerçekleştirmiş olduğu bu konferansta Sayın Dr. Öğretim Üyesi Kader TEKKAŞ KERMAN’ a katılımlarından ve katkılardan dolayı teşekkür eder, çalışmalarındaki başarıların sürekli olmasını dileriz.