13 Haziran 2020 Cumartesi
Online Tanıtım Günleri kapsamında Hemşirelik (Türkçe-İngilizce) Bölümü tanıtımı gerçekleştirildi
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut moderatörlüğünde Hemşirelik (İngilizce) Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman’ın konuk olduğu bölüm tanıtım yayını üniversite resmi Instagram hesabı üzerinden gerçekleştirildi.
Yayının moderatörlüğünü gerçekleştiren SBYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut, Koronavirüs pandemi sürecinde hemşirelik mesleğinin önemini vurgulayarak yayını başlattı.
SBYO Müdürü Dr. Abdullah Yüksel Barut ‘‘İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin 60 akredite olmuş bölümü bulunmaktadır ve bu bölümlerden 13 tanesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu'muz bünyesindedir. Akreditasyon ile birlikte üniversitemizin eğitim kalitesi belgelenmiştir. Times Higher Education (THE) sıralamasında dünyanın en kaliteli eğitim veren ilk 100 üniversitesi arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) 96’ncı sırada yer aldı. Türkiye’den 1’inci oldu.’’ şeklinde konuştu.
Yayının devamında Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman mesleki kariyerinden bahsettikten sonra Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut’un ve aday öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı ve bölüm ile ilgili bilgiler verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman, ‘‘Hemşirelik Bölümü akredite olmuş bölümlerden biridir ve 4 yıllık eğitim süresi içermektedir. Bölümümüzde alanında uzman, saha odaklı, genç ve dinamik akademisyenlerimiz çalışmaktadır. Hemşirelerin sadece tansiyon ölçme, kan alma gibi sorumlulukları yoktur. Oldukça önemli, büyük rolleri vardır ve bunları yürekten gerçekleştirmelidir." diyerek hemşirelik mesleğinin önemine değinmiştir. Dr. Abdullah Yüksel Barut "Hemşiresiz bir yaşam yoktur. Hemşirelik doğumdan ölüme kadar olan süreçte insanlarla, insanların sağlığıyla uğraşan kutsal bir meslektir." diyerek görüşlerini eklemiştir. Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman, "Hemşirelik bölümümüzde insanı seven, insana duyarlı, insan ayrımı yapmayan, etik ilkelerini benimseyen, problemler karşısında çözüm bulabilen, sağlık bakım hizmetini en iyi şekilde yerine getirebilecek, lider hemşireler yetiştiriyoruz. Üniversitemizde Türkçe ve yüzde 100 İngilizce olarak 2 dilde eğitim vermekteyiz. Mesleğimizde; Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, İç Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği vb. gibi pek çok ana bilim dalları bulunmaktadır. Hemşireler bu alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora programlarını tamamlayabilirler. Yüksek lisans yaptıktan sonra Uzman Hemşire, doktora programını bitirdikten sonra da Doktor Hemşire unvanı alabilirler. Bunun dışında çalışma hayatlarında; Yoğun Bakım Hemşireliği, Diyabet Hemşireliği, Yara Bakım Hemşireliği vb. sertifika programları ile uzmanlıklarını geliştirebilirler.’’ dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman, “Öğrencilerimizin 1. Sınıf 2. Yarıyıldan itibaren öğrenmiş oldukları teorik bilgilerini uygulamaları ve saha deneyimi kazanmaları amacıyla zorunlu alan çalışmaları bulunmaktadır. Bu uygulamaları devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, toplum sağlığı merkezleri gibi pek çok kurumda sorumlu bir öğretim elemanımız ile gerçekleştirmektedirler. Uygulamalar ile birlikte öğrencilerimiz mesleğe ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı kazanmış oluyorlar.’’ şeklinde konuştu.
Karaman, ‘‘Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’muz içerisinde Hemşirelik Bölümüne ait laboratuvarımız vardır. Hemşirelik laboratuvarı, Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin uygulamaları sırasında psikomotor becerilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş; yataklı hasta klinik ortamında yarı simülasyon hasta maketleri ile bakım olanağı sağlamaktadır.” diyerek konuşmasına devam etti.
Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman, üniversitenin olanakları hakkında şu bilgileri verdi:
‘‘İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulunda okuyan öğrenciler, akademik bilgilerini genişletmek, disiplinler arası çalışabilmek için öngörülen şartları taşıması kaydıyla yüksekokulumuz bünyesindeki tüm bölümlerde ücretsiz çift anadal – yandal yapabilirler. Üniversitemizin uluslararası akredite olması ve yurt dışındaki çok sayıda üniversite ile anlaşma yapmış olması sayesinde öğrenim ve staj hareketliliği şeklinde yurt dışına gitme olanakları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz yüksekokul bünyesinde gerçekleşen tüm sosyal faaliyetlerde aktif yer almaktadırlar. Bizim de Hemşirelik Kulübü'müz bulunmaktadır. Öğrencilerin mesleki açıdan gelişimlerini tamamlamak ve onları geliştirmek adına kongre, sempozyum ve seminer veren eğitimlerimiz olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte kültürel gezilere de yer vermekteyiz.’’
Üniversite burs olanaklarına da değinen Karaman, “ÖSYM bursu yanı sıra başarılı öğrencilerimiz için üniversitemiz akademik başarı bursu sağlamaktadır. Ayrıca, ilk 5 tercihleri içerisinde yüzde 100 burssuz bir bölüm tercih ederlerse öğrencilerimiz için yüzde 30 tercih bursumuz bulunmaktadır.’’ dedi.
Son olarak Hemşirelik (İngilizce) Bölüm Başkanı Karaman hemşirelerin çalışma alanları ile ilgili gelen sorulara yanıt olarak, “Geleceği oldukça parlak bir meslek olduğu gibi hem ülkemizde hem yurtdışında hemşirelerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bu sebeple hemşirelikte iş imkanları oldukça çeşitli ve fazladır. İş imkanları ile birlikte kazanç olanağı da artmaktadır.” dedi.
Dr. Abdullah Yüksel Barut, “Hekim olarak şunu söyleyebilirim ki bir başarı varsa kesinlikle hemşire arkadaşlarımın buna çok büyük katkısı var. Sağlıkta mesai yoktur. Örneğin mesainiz bitmiştir, o sıra sizi hasta için çağırırlar ve o mesainin artık bir önemi kalmaz. Saate bakmadan giderek gerekirse tekrar çalışırsınız. Ben bugüne kadar herkeste böyle gördüm çünkü hepsinin yüreğinde sevgi, yüreğinde merhamet vardı.” diyerek mesleğin getirdiği fedakarlık ve kutsallığa dikkat çekti.
Yayının sonunda programın moderatörü olan SBYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut, katılımları için Hemşirelik (İngilizce) Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman’a teşekkür etti ve yayın sona erdi.