“Hemşireler dünyayı sağlığına kavuşturuyor”
Hemşireler bireylerin ve toplumların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için en ön cephede mücadele eden sağlık çalışanlarıdır. Hemşirelik işgücünü destekleme ve güçlendirme ile, sağlığı iyileştirmede etkili çözümler de artacaktır. Hemşirelik, tüm dünyada kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmeti sağlanmasında temel bir yere sahiptir. İstatistiki veriler, hastaya yakınlık dereceleri ve bilimsel akıl yürütümüne dayanarak şu belirtilebilir ki hemşireler dünyayı sağlığına kavuşturuyor.
“2020 hemşirelik için önemli bir senedir”
2020 hemşirelik için önemli bir senedir çünkü hemşirelerin, bireylerin ve toplumların sağlığına ve refahına yaptıkları muazzam katkıları, Covid-19 pandemi sürecindeki fedakarlıkları; mesleğin hayati rollerini ve sorumluluklarını politika belirleyicilerine, sağlık profesyonellerine ve halka net bir şekilde anlatmış, bununla birlikte mesleği çok uzun zamandır tahrip eden mitlerden ve klişelerden kurtulmasına fırsat sunmuştur.
“Florence Nightingale’in çabaları neticesinde hemşirelik bir mesleğe dönüşmüştür”
Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale, aynı zamanda istatistikçi ve halk sağlığı kavramlarını tanımlayan bir kamu yöneticisiydi. Halk sağlığı sistemlerinde ve hasta bakımında potansiyel reform hareketlerini desteklemiş, savaş sırasında saha hastanelerinde vermiş olduğu hizmet sırasında geniş kapsamlı istatistiksel veri toplamıştır.
Nightingale’in hemşireliği, halk sağlığı, hijyen, epidemiyoloji, istatistik gibi alanlarla geniş bir yelpazeye sahipti. Vizyonu tamamen modern; sektörler arası, disiplinler arası ve küreseldi. Nightingale’in çabaları neticesinde hemşirelik insan onuruna ve bilimsel bilgiye dayalı bir mesleğe dönüşmüş, birey merkezli bakımın temeli atılmıştır.
“Birey merkezli bakım vazgeçilmezdir”
Birey merkezli bakımda hemşirelik uygulamaları hastaların ihtiyaçlarına odaklı planlanır. Hastalar pasif bakım alıcıları olarak değil, sağlık çalışanları ile etkileşime giren aktif katılımcılar olarak görülmektedir. Bakımdaki temel değerler insanlık onuru, merhamet ve saygıdır. Hasta ve ailesinin onuru gözetilir, hemşirelik bakımı merhametle sağlanır, hasta görüşlerine ve yaşam tercihlerine saygı duyulur. Aynı durumdan etkilenen iki hasta farklı geçmişlere ve farklı yaşam öykülerine sahiptir. Hastaların bakıma verdikleri yanıtlar, ihtiyaçları, tutumları ve semptomları farklılık gösterir. Bu nedenle de bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımı oldukça önemlidir.
Birey merkezli bakımda hasta ve hemşire arasında saygı, güven, anlayış ve sevgiye dayalı bir iletişim vardır. Bireyselleştirilmiş bakımda hastanın bakış açısı, değerleri, inançları ve kültürel geçmişi göz önünde bulundurulur. Doğru zamanda, hastalara verilen doğru bilgilerle uygun bakım sunularak alacakları tedavi ve bakım konusunda destek sağlanır. Bunlarla birlikte hastalık yönetimi, yaşam kalitesi ve hastanın genel durumu olumlu yönde değişime uğrar. Hemşirelik hizmetlerinin kalitesindeki artış, hemşirelerin özgüvenlerini ve iş doyumları da etkilemektedir. Günümüzdeki teknoloji ve yapay zeka alanındaki gelişmelere rağmen, empati kurma becerileri önemini koruyacaktır. Hemşirelik makineler tarafından yerine konulamayacak anlayış ve bütüncül bakım odaklı değerlere dayanır.
“Hemşirelik mesleği her şeyden önce organizasyon gerektirir”
İlk hemşirelik, acı çekenlere duyulan endişe ve onların acılarını azaltmak için harekete geçme arzusuyla ortaya çıkmıştır. O duyguya ise merhamet denilmektedir. Merhametli bakım, sonuçları öngörme yeteneği ve harekete geçme cesareti ile etik davranış kurallarına, klinik deneyime, akademik bilgiye ve kendini tanımaya dayalı akıl yürütmeyi de içermektedir.
Hemşirelik mesleğinin değeri, bugün dünya tarafından kabul edilmektedir. Hemşirelik yıllar öncesinde olduğu gibi bugün de güncel ve elzemdir. Mesleği hastalar için en yararlı hale getirmek bireysel ve toplu olarak hemşirelerin sorumluluğundadır. Bunu başarmanın yoluysa eğitimdir. Bu nedenle geleceğin hemşireleri insan ihtiyaçlarını derinlemesine anlamalı ve problem çözmede bütüncül yaklaşımlara dayalı sürekli eğitim almalıdır.