Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Hemşirelik








 Bilişim hemşireliği


Bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sağlık alanında özellikle hemşirelik uygulamalarında önemli değişimler ve dönüşümler yaşanmıştır.


Bilişim teknolojisi, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin çalışmalarını destekleyerek ve bilgi paylaşımını hızlandırarak bakım sürecine büyük katkılar sağlar.
 
Amerikan Hemşireler Derneği (ANA) tarafından tanımıyla hemşirelik bilişimi; hemşirelik bakımı sağlamak ve uygulamasını desteklemek, hemşirelikle ilgili veri ve bilgileri işlemek ve yönetmek için bilgisayarların, bilgilerin ve hemşirelik biliminin kullanımını içermektedir.

Sağlık bilişim sistemlerinin yaygınlaşması ile hemşirelerin de bu alana ilgisi artmıştır. Bakım sürecine katkılarının yanı sıra bu sistemler hemşirelik kayıtlarında da önemli bir rol oynamaktadır. Bilişim, hemşireliğin tıbbi kayıtlara katkısını görünür kılmış ve hemşirenin karar verme sürecini desteklemiştir. Bu alandaki gelişmelerle birlikte veri toplama, yönetim ve iletişime yönelik ilerlemelerle halk sağlığı çalışmaları iyileştirilerek desteklenmiştir.
 
Hemşirelikte ve hastanede kullanılan bilişim sistemleri içerisinde hemşirelik bakım planı uygulaması ve değerlendirilmesinin yanı sıra hastaların yaşam bulguları, ilaç uygulama kayıtları, radyolojik ve tıbbi sonuçlar, hasta transferi, hasta eğitimi kayıtları vb. gibi pek çok izlemi yapılabilecek kayıt bulunduğundan, bu teknolojilerin kullanımında da etik değerlere önem verilmelidir.

Elektronik sağlık kayıtlarının hasta bakımına entegre edilmesi hastanelerdeki bakım kalitesinin iyileştirilmesinde büyük ölçüde etkili olmuştur. Hemşirelerin yoğun çalışma koşulları, hasta sayısının fazlalığı, hemşire sayısının eksikliği, hemşirelerin hasta bakımına arzu ettikleri ölçüde zaman ayıramaması gibi negatif unsurlar düşünüldüğünde bilişim teknolojileri yinelenen büro işlemlerini hafifletecek, kırtasiyecilik yükünü azaltacak ve doğrudan hasta bakımına ayrılan zamanı artıracaktır.

Hemşirelerin bilişimdeki bu gelişmelerden etkin bir biçimde yararlanabilmesi için işbaşı eğitimleri ile desteklenmesi, mesleki alanda iş yükü açısından kendilerini destekleyeceği gibi bu alandaki gelişmeleri de beraberinde getirecektir.