Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Hemşirelik (İngilizce)








 “HIV İle Yaşam” etkinliği gerçekleşti


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Hemşirelik (TR/ING) Bölümü tarafından “HIV İle Yaşam” etkinliği, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında Uzm. Dr. Zeki Boztaş ve Pozitif-iz Derneği kurucu üyelerinden Tekin Tutar’ın katılımıyla gerçekleşti.


Hemşirelik (Türkçe) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Canan Örüklü, Hemşirelik (İngilizce) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman, Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve geleceğin hemşireleri olan bölüm öğrencilerinin katılımıyla yapılan bu etkinlikte; önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS' in gelişimi, tanılanması, test yöntemleri ve korunma yolları ile ilgili bilgilenme ve bulaşma yollarının ne şekilde olduğu, doğru bildiğimiz yanlışların farkına varılması amaçlanmış, AIDS hastalığı ile ilgili farkındalığın yükseltilmesi ve ayrımcı bakış açılarının değişimi için neler yapılabileceği gibi konular ele alınmıştır.

Etkinlik Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında Uzm. Dr. Zeki Boztaş’ın konuşması ile başlamıştır. Boztaş hastalığın oluşum aşamaları ve uygulanan tedavi arasındaki ilişkiyi açıklayarak, kullanılan ilaçlar hakkında bilgilendirme yapmış, HIV tedavisinin günümüzdeki etkinliğini belirtmiştir. HIV/AIDS oluşumunda riskli gruptaki bireyleri belirten Uzm. Dr. Zeki Boztaş, hastalıktan korunma yöntemlerini açıklamış, bulaşma yollarının neler olduğu ve doğru bildiğimiz yanlışlar konusunda dikkat çekici bilgiler paylaşmıştır.

Pozitif-iz derneği kurucu üyelerinden Tekin Tutar’ın gerçekleştirdikleri destek ve danışmanlık hizmetleri ile ilgili yaptığı bilgilendirmeyle etkinlik devam etmiştir. HIV pozitif kişiler ve yakınlarını fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden güçlendirmeyi amaçlayan bu dernek aynı zamanda HIV/AIDS’i birey ve halk sağlığı açısından değerlendirip, insan hakları olarak ele almakla birlikte, hastalığa yönelik ön yargıların azaltılmasına, güncel ve doğru bilgilerin toplumda yayılmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yürütmektedir.

Tekin Tutar, “Güncel HIV Bilgisi Bağlamında Damgalama, Ayrımcılık ve Hak İhlalleri” konusunda yaptığı sunumunda küresel hedefleri açıklamış, dünyada ve Türkiye’de HIV pozitif sayısı ile ilgili istatistiki bilgiler paylaşmıştır. HIV pozitif bireylerin yaşadıkları zorluklara örnekler veren Tekin Tutar, tedavi-ameliyat sürecindeki gecikmeleri ele almış bu yönde sağlık çalışanlarının görüşleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. Yeni tanı konulan bireylerin toplumsal ayrımcılık ve damgalama sebebiyle hayatlarında oluşan değişimlerin ve korkuların neler olduğunu medyadaki haberlerle verdiği örneklerle açıklamıştır.

Sunumların ardından öğrencilerin soruları yanıtlanmış, Hemşirelik (Türkçe) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Canan Örüklü ve Hemşirelik (İngilizce) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Funda Karaman’ın Uzm. Dr. Zeki Boztaş ve Tekin TUutar’a plaketlerini takdim etmesiyle etkinlik sona ermiştir.