Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Hemşirelik (İngilizce)








 Sigara ve Gebelik


Yeryüzünde her yıl milyonlarca insan sigaraya bağlı bir nedenden dolayı yaşamını yitirmesine rağmen, sigara tüketimindeki artış hızla devam etmektedir. Ergenlik döneminde çeşitli nedenlerle sigara kullanmaya başlayan kadınlarda sigara bağımlılığı gelişmekte ve sigaranın gebelik sürecinde kullanımına devam etmektedirler. Gebelik sırasında sigara kullanımı, hem anne hem de bebek sağlığına ciddi zararlar vermektedir.


     Sigara intrauterin dönem, bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki hastalık ve ölümlerin en önemli önlenebilir nedenleri arasında yer almaktadır. Sigara düşük doğum kilosu ani ölüm sendromu, düşüklere, organların yetersiz gelişimine ve ileri dönemlerde meydana gelen davranışsal sorunlar görülmesine yol açabilmektedir. Araştırmalar sonunda sigaranın fetüs üzerindeki zararlı etkileri ortaya konuldukça konunun önemi kavranmış ve bu doğrultuda bilgilendirme programları hazırlanmıştır.

     Kan basıncı, bulantı ve kusmada artış, oksijenlenme, koku ve tat duyusunda azalma, çabuk yorulma ve iştahsızlık  sigaranın gebe kadınlardaki fizyolojik etkileri arasında yer alır. Bebek plasenta ve kordon aracılığıyla beslenmektedir. Sigara içen gebelerde, bebeğe yeterli miktarda oksijen taşınamadığından dolayı bebekler yeterince beslenememekte dolayısıyla büyüme ve gelişme geriliği görülebilmektedir. Bebek anneye tamamen bağlı durumdadır ve tercih hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle annenin davranışların etkilenmektedir.

     Anne adayı gebeliğin hangi aşamasında olursa olsun sigarayı bırakma konusunda geç kalmış sayılmaz. Anne adayı ne kadar az sigara içerse, fetüs o düzeyde daha az etkilenir. Bu nedenle anne adaylarının sigarayı bırakmaları için çok fazla düşünecek zamanları yoktur ve bir an önce sigarayı bırakmaya karar vermeleri gerekir. Çünkü fetüs, tek bir sigara içildiğinde bile etkilenmektedir.
 
    Sigara içen annelerin bebeklerinde orta kulak iltihabı ve astım gibi hastalıklar daha fazla görülür. Bu bebekler daha sık hastalanır. Sonraki dönemler düşünüldüğünde ise bu çocukların sağlık konusunda bilinçsiz ebeveyinler tarafından büyütülmesi,  riskli davranışlarda bulunma ihtimallerini arttırarak gelecek nesilleri de etkileyecektir. Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Bu nedenle gebelik öncesi ve sonrasında sigara kullanmayı önleyici eğitimler verilmeli, toplumda farkındalık yaratılmalıdır. Gebelere sigarayı bırakma konusunda danışmanlık yapılmalı ayrıca pasif içiciliğin zararları da anlatılmalı, sigara içen kişiden daha fazla zarar verdiği bilinmelidir.