Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

SKOLYOZ

Eğriliğe Karşı DUR! Erken teşhis, çocuğunuza gelecekte daha fazla tedavi seçeneği sunabilir.

SKOLYOZ NEDİR?
Skolyoz, omurganın sağ, sol veya üç boyutlu bir eğriliğidir. Eğrilik, omurgayı arkadan bakıldığında düz bir çizgi yerine “s” veya “c” gibi gösterebilir. Skolyoz, omurgayı da döndürebilir. Bu omuz veya belin düzensiz görünmesine neden olabilir.

Çocuğunuzda skolyoz olabileceğine dair işaretler:
  • Düzgün olmayan omuz seviyeleri ve kürek kemiği
  • Kollar ve vücut arasında eşit olmayan mesafe
  • Düzensiz bel seviyeleri
  • Omurga kamburluğu
  • Alt sırt kamburluğu (bel ağrısı olarak da bilinir)
  • Yandan bakıldığında normal yuvarlaklıktan daha fazlası
Çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 3'ünde skolyoz vardır. Sebep genellikle bilinmemektedir. Çoğu çocuk sadece egzersizle düzeltilebilir. Bazı çocuklar, tedavi edilmezse yaşamın sonraki dönemlerinde ciddi sorunlar yaşayabilir. Omurgadaki bir eğri gençlik döneminde hızla kötüye gidebilir.
Skolyoz erken saptandığında en iyi şekilde tedavi edilir. Çocuğunuzun okulda veya hastanede doktor veya fizyoterapistler tarafından oluşturulmuş eğitimli tarayıcılar tarafından bir postür analizi yaptırması önemlidir. Skolyoz erken tespit edildiğinde egzersiz ile tedavisi mümkündür.

Çocuğumda skolyoz olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Postür analizi, çocuğunuzun skolyoz olup olmadığını öğrenmenin en iyi yoludur.
  • Bu taramalar çocuğunuzun okulunda da yapılabilir.
  • Postür analizi basit, ağrısız ve kısa sürer.
  • Postür analizi ile birlikte olası skolyozu tespit edilebilir.
Ya skolyoz şüphesi varsa?
İlkokul taramasına dayanan skolyoz belirtileri olan çocukların gerekirse röntgen için bir hekime gitmeleri gerekebilir.
  • Bazı çocuklar ve gençler, altı ay veya bir yılda bir takip gerektirir.
  • Genel olarak kontroller sırasında veya bir skolyoz tespit edildiğinde fizyoterapist gözetiminde egzersizler öğretilir.
  • Eğer skolyozun derecesi 40 derece veya daha yukarıysa cerrahi gerekebilir.

Fzt. Fatma Eda Yeniçeri
Uzm. Fzt. Pelin Tiryaki