Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon








 Pediatrik Rehabilitasyona Multidisipliner Bakış


İstanbul Gelişim Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ndan Pediatrik Rehabilitasyon Uzmanı Hüseyin Bol’u Ağırladı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Ergoterapi Bölümü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde ‘Pediatrik Rehabilitasyona Multidisipliner Bakış’ isimli seminer düzenlendi. Seminere TÜRKİYE SPASTİK ÇOCUKLAR Vakfı’ndan Pediatrik Rehabilitasyon Uzmanı Hüseyin Bol katıldı.  Seminer, herkesin katılımına açık olarak gerçekleşti.

Hüseyin Bol, Serebral Palsi ve tedavisi konusunda meslekler arası dayanışma ve multidisipliner çalışmanın önemine dikkat çekti. Serebral Palsi tedavisinin bir seans ve ya saate sığdırılamayacağı, uzman ve aile arasındaki işbirliğinin de ayrıca önemli olduğunu vurguladı. Erken müdahalenin önemi hakkında bilgiler veren Hüseyin BOL’un konuşması şöyle devam etti:
 
 Pediatrik hastalıklardan biri olan Serabral Palsi ülkemizde görülme sıklığı binde 4,4 oranındadır. Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın kitabında aktardığı gibi her 8 saatte 1 engelli birey doğmaktadır. Bu nedenle gelişen teknolojik imkanlar ve bilgiler ışığında Serebral Palsi rehabilitasyonunda uzman kadronun bir arada çalışmasını önemli kılmaktadır. Bu sayede Bireye ve ebeveynlerine yönelik eğitici ve tamamlayıcı destek verilmesi ve yol alınması daha etkin olacaktır.
 
’ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ’’
 
Geçmiş dönemlerin aksine günümüzde uzman hekim tarafından riskli olarak görülen bebeğin habilitasyon sürecine katılımı daha erken süreçte ele alınmaktadır. Bu erken süreç bireye, ebeveynlerine katkısı çok daha anlam kazanmaktadır. Erken müdahale programında 0-5aylık süreçteki bebeğimize Precthl Analiz denilen ve yapılan çalışmalarda Bilgisayarlı tomografi ile %98 oranında uyum gösteren bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirmede bebeğin hareketlerinde akıcılık, çeşitlilik ve simetri gibi doğal gelişim göstergeleri beklenmektedir. Değerlendirme sürecinin sonucunda gerekli görülen bebeğimizi çok hızlı bir şekilde habilitasyon sürecine dahil etmekteyiz. Habilitasyon sürecinde Nörogelişimsel terapi yöntemleri, bebeğin yaşam alanlarında çevresel düzenlemeler, aile bilgilendirme eğitimi, aileye yönelik psikolojik destek gibi yaklaşımlar sunulmaktadır.
 
‘’PEDİATRİK REHABİLİTASYONDA KULLANILAN GÜNCEL YAKLAŞIMLAR’’
 
Terapilerde en çok nörogelişimsel terapi kullanılmaktadır. Bunun yanında Ergoterapi, oyun terapisi, teknolojik ( sanal gerçeklik, robot, video) rehabilitasyon, hidroterapi, hipoterapi, osteopati gibi yaklaşımlar günümüzde revaçta olan uygulamalardır. Ergoterapi ile çevresel düzenlemelerin yapılması engelli bireyin yaşam kalitesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bireyin pozisyonlanması (yatma, oturma, ayakta durma), yeme-içme fonksiyonları için aparat dizaynı gibi bir çok hayat kolaylaştırıcı düzenleme planlanabilir. Hayatta herşey az enerji ile çok iş yapma üzerine kuruludur. Engelli bireyler için bu olasılık doğru değerlendirme, terapi ve yardımcı araçlarla çevresel düzeleme ile mümkündür.
 
Sonuç olarak tek elle alkış yapılamaz. Bu düşünceden yola çıkarsak uzmanlık alanlarının bir arada iletişim halinde olması elzemdir.
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Ergoterapi Bölüm Başkanı Gülşah Kınalı, etkinlik ile ilgili olarak şunları söyledi:
Beyin Felci olarak da bilinen Serebral Palsi, gelişen sağlık ve yeni doğan bakımlarına rağmen halen karşımıza çıkmakta olan bir sendrom. Serebral palsi, çoğu kez doğumdan önce, gelişmekte olan beyinde meydana gelen hasarın neden olduğu bir hareket, kas tonusu veya postür bozukluğudur. Serebral Palsi’ye birçok farklı durum eşlik edebilmektedir. Bu nedenle Serebral Palsi, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Ergoterapi Bölümü olarak her yıl Serebral Palsi’ye dikkati çekecek bir etkinlik düzenliyoruz. Bu kapsamda Sayın Hüseyin Bol’un uygulama ve görsellik içeren semineri öğrencilerimizin hafızasında yer eden bilgilerle dolu oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. 

 Galeri