Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Otizmin Nörobilimi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ergoterapi Bölümü tarafından Otizmin Nörobilimi konulu seminer gerçekleştirildi. Seminere Özel Eğitim Uzmanı Rojhat Altan konuşmacı olarak katıldı.

Otizm ve otizmin nörobilimi konusunda bilgi veren Rojhat Altan, otizmli çocukların terapisinde tanının terapisiyle ilişkili tüm disiplinlerin ortak hareket etmesinin ve aile ile işbirliği içerisinde bulunulmasının öneminden söz etti. Otizmli çocukların yaşadığı duyusal sıkıntılardan da bahseden Altan, ergoterapi bölümünün dinamiğinin bu tip sıkıntılar giderilmesi üzerinde ki önemine de değinerek, konuşmasına şu şekilde devam etti.
Otizm Spektrum bozukluğu doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılı içerisinde belirti oluşturan, kişide etkileşim ve iletişim problemleri oluştururken, sınırlı ilgi ve tekrar edici davranışlara neden olan nörogelişimsel bozukluktur. Otizm riski taşıyan çocuğun doğru tanılanması erken dönemlerde daha doğru müdahaleler ile karşılaşma ihtimalini de arttırabilir. Bu nedenle çocuğun durumu doğru tanımlanmalıdır. Ülkemizde bazı çocukların otizmli olduğu çok geç farkediliyorken, bazılarınınsa sorunları yanlış tanımlanarak otizm tanısı konmaktadır. Bu konuda ciddi düzenlemelere ihtiyacımız var.

"Otizmin Nedenleri"
Otizmin nedenlerinin hala bilinemediğinden bahseden Altan, nedeninin bulunmasının önlenmesinde ve terapisinde ciddi gelişmeler sağlayacağını anlattı. Otizmin nedenleri bilinmiyor ancak artmış baba yaşının, toksik maddelerin ve bir takım çevresel etmenlerin otizm riskini arttırdığıyla ilgili çalışmalar bulunmaktadır.

"Otizmin Nörobilimi"
Kannerin otizmi tanımladığı ilk zamanlardan bu yana otizmli bireylerin beyin hacimlerinin artmış olduğunun bilindiğini söyleyen Altan, ancak yapısal farklılıkların bigisine ve beynin iç yapılarıyla ilgili bilgiye genetik ve nörolojik çalışmaların artmasıyla ulaşıldığını anlattı. Otizmde beyin bölümlerinde oluşan hacim artışı sırasıyla en çok frontal, temporal ve parietal loblarda görülmektedir. iç yapılarda özellikle limbik sistemin bileşenlerinden talamus, amigdala ve hipotalamusta hacim artışları görüntülenmiştir. Beynin otomatik hareketin düzenlemesiyle ilişkili alanı bazal ganglion çekirdeği olan kaudat çekirdekte hacimsel değişimler oluşmuştur. Ardışık hareketlerin oluşumu, denge ve kordinasyon ve ince motor becerileriyle ilişkili serebellum üzerinde hacimsel değişlikler ve bu bölgede bulunan purkinje hücrelerinde sayıca azalma görülmüştür. Taklitle ve zihin kuramıyla ilşkili nöronlarda sayıca azalmalar olduğundan bahseden Altan, Otizmde görülen öğrenme, duyusal sorunlar ve konuşma becerilerinde yaşanan güçlüklerin arkasında yatan nedenlerin beyindeki bu farklılıklar ile ilişkili olduğunu anlattı.

Son olarak otizmin hızla arttığını söyleyen Altan, otizmin araştırılması ve toplumun otizm konusunda bilgilendirilmesi konusunda üniversite öğrencilerine ve alanda çalışan terapistlere çok iş düştüğünü söyledi.