Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon








 Masa Başı Çalışanlarda Uzun Süre Oturma Kaynaklı Ortopedik Problemler Nasıl Azaltılır?


Masa başı çalışanlarda kas iskelet sistemi rahatsızlıkları sıklıkla görülmektedir. Bu durum iş verimini ve üretkenliği azaltmakta, kişinin yaşam kalitesini ise oldukça düşürmektedir.


Uzun süre oturma ve fiziksel inaktivite, çalışan toplumlarda sıklıkla görülen kas iskelet sistemi hastalıklarının en önemli sebeplerindendir. Yapılan araştırmalara göre bu problemlerin başında bel, sırt, boyun (omurga) ve diz ağrısı gelmektedir.
Gelişen teknolojinin ve bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte uygun olmayan postürlerde ve statik pozisyonlarda uzun süreli çalışmanın omurganın biyomekaniğini bozması ağrıların sıklıkla omurgada görülmesinin nedeni olarak açıklanmaktadır. Bilgisayar ekranı üst kenarının göz hizasında olmaması, çalışana uygun boyu ayarlanabilir masa sandalye kullanımının olmaması gibi uygun olmayan ergonomik koşullar da ortopedik problemlere ve ağrılara yol açmaktadır.
Günde 8-10 saat hareketsiz oturan, sedanter bireylerde kalça ile diz arasındaki büyük kaslarda zayıflamalar görülmekte ve kasların zayıflamasıyla birlikte ortaya çıkan biyomekanik problemler ağrıya neden olmaktadır. Bu biyomekanik problemler kıkırdakların dejenerasyonuna sebep olarak ilerleyen yaşlarda osteoartrit (kireçlenme) gibi daha ciddi ortopedik problemlere sebep olmaktadır. Ayrıca ergonomik olmayan masa ve sandalye mesafeleri de diz ağrılarına sebep olmaktadır. 
Gün içinde kısa molalar-germeler
Masa başında yapılacak ufak düzenlemeler ve egzersizler, postürü düzeltme konusunda fayda sağlayacaktır. Bilgisayar ekranının üst kenarı göz hizasında olacak şekilde ayarlanmalıdır. Boyunu eğmeye sebep olacak şekilde çok aşağıda olmamalıdır. Otururken sandalyenin ucuna oturulmamalı, sırt arkaya dayalı ve dik olacak şekilde oturulmalıdır. Dik oturabilmek için sandalyenin yüksekliği kişiye göre ayarlanmalıdır. Ayrıca diz sağlığı için maksimum yarım saatte bir diz pozisyonu değiştirilmelidir.
Gün içinde fırsat buldukça ayakta durmalı hatta yürümeye gayret edilmelidir. Öğle aralarında temiz havada yürüyüşe çıkmak kan dolaşımını arttırmak bakımından ve vücudun oksijen ihtiyacı için oldukça faydalıdır. Mola verilemeyen, kısa yürüyüşe çıkılamayan durumlarda ise masa başında yapılabilen germe egzersizleri rahatlatıcı olacaktır.
Uzm. Fzt. Pelin TİRYAKİ