Postür Nedir?
Postür; ayaktayken, otururken veya uzanırken vücudumuzu tuttuğumuz konumdur. Vücut bölümlerinin yerçekimine karşı düzgün hizalanmaları ve doğru miktarda kas gerginliği ile desteklenmeleri sayesinde doğru postür ortaya çıkar. Vücudumuzda gerekli mekanizmaların sağlamlığı durumunda, doğru postür elde edilebilir ve sürekliliği sağlanabilir.
Doğru Postür Neden Önemli?
Postür düzgünlüğü; fiziksel aktiviteler sırasında destekleyici kaslara ve bağlara en az baskı uygulayan pozisyonlarda durmamıza yardımcı olur. Büyük gövde kasları, boyun kasları ve bacak kasları da dahil olmak üzere birçok kas grubu, doğru bir duruş elde etmede kritik öneme sahiptir. Bağlar, iskeleti bir arada tutmaya yardımcı olurken, postüral kaslar, düzgün çalıştığında, yerçekimi kuvvetlerinin bizi ileriye doğru itmesini önler. Postüral kaslar ayrıca hareket sırasında duruşumuzu ve dengemizi koruyarak hareket verimliliğini ve dayanıklılığı sağlar. İyi bir duruş, omurga sağlığımız için iyi bir önlemdir:
-
Kemikleri ve eklemleri düzgün hizada tutmaya yardımcı olur, böylece çocuklarda gelişmekte olan kaslara ve omurgaya doğru yük aktarımı sağlanabilir.
-
Omurga eklemlerini bir arada tutan ligamentler üzerindeki stresi azaltır, yaralanma olasılığını en aza indirir.
-
Kasların daha verimli çalışmasına, vücudun daha az enerji ile daha çok iş yapmasına izin verir. Böylece kas yorgunluğunu önler.
Kötü Postürün Sonuçları Neler?
Çocuklar; uzun süreli oturma, ağır sırt çantası taşıma gibi ergonomik olmayan pozisyonlarda sıklıkla kalırlar. Kemikler tam olarak hizalanmaz ve kaslar, eklemler ve ligamentler normalden daha fazla zorlanır. Bu durum ; halsizlik, kas gerginliği ve daha sonraki aşamalarda ağrıya neden olabilir. Çocuklarda; kürek kemiği pozisyonunda problemler görülebilir. Omurga sağlığı olumsuz etkilenerek; bel çukurunun ve sırttaki yuvarlaklığın artması gibi sorunlara sebep olabileceği gibi zamanla düzeltilmesi zor olan skolyoz gibi uzun vadeli sorunlara da yol açabilir.
Doğru Postür Nasıl Olmalı?
Postür önden, yandan ve arkadan bakış ile değerlendirilebilir. Başın orta hatta olması, omuz seviyelerinin eşit ve kolların gövde ile olan açısının iki yanda da benzer olması gerekir. Kalça seviyeleri eşit, dizler düz ve diz kapakları karşıyı gösterir durumda olmalıdır. Boyundaki ve beldeki doğal eğriliklerin artmış veya azalmış olması zayıf postür göstergesidir.
Uzm. Fzt. Sena Teber