Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Çocuk Nörolojide Duyu Bütünleme Semineri

10 Aralık 2018 Pazartesi Günü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Ergoterapi Bölümü, Ergoterapist Öykü Su Ünay’ı ağırladı. Çocuk Nörolojide Duyu Bütünleme uygulamalarından örnek veren Öykü Su Ünay, çocuk nörolojisi alanında çalışacak Ergoterapist, Fizyoterapist, Çocuk Gelişimci ve Elektronörofizyolog gibi meslek gruplarının ortak dayanışma içinde çalışmasının öneminden bahsetti.

Öykü Su Ünay, duyu bütünleme tedavisinde dikkat edilmesi gereken unsurları ve aile eğitiminin önemini anlattı. Mezun adaylarının mesleğe atılmadan önce kişisel ve mesleki gelişimleri için öneriler ve tavsiyelerde bulundu.

Herkesin katılımına açık olarak gerçekleşen seminere İstanbul Gelişim Üniversitesi ve diğer Üniversitelerin çeşitli bölümlerinden gelen öğrenciler katıldı. Seminer büyük ilgi gördü.
Ergoterapist Öykü Su Ünay’ın konuşmasının satır başları ise şöyle:

Duyu bütünleme otizm, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü disleksi tedavisinde kullanılan bir yöntem. Ayrıca fiziksel ve fonksiyonel bozukluk ile sonuçlanan serebral palsi yani beyin felcinde de kullanılabiliyor.

Bilinenin aksine vücudumuzda yalnızca 5 duyu organımız yok. Günümüzde tanımlanmış 7 duyu sistemimiz var. Vestibüler duyu ve proprioseptif duyu daha yeni tanımlanan duyular. Denge duyusu ve eklem hareket hissi olarak da bilinen bu iki duyunun işlemleme bozukluğu sonucunda çeşitli problemler ortaya çıkıyor. Çevresel uyaranları kendi duyu işlemleme sürecinden geçiremeyen çocuk, doğal ve uygun cevapları da veremiyor ve karşımıza dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü olan bireyler çıkıyor. Duyusal işlemleme bozukluğuna sahip çocuklar okulda ve sosyal hayatta dışlanabiliyor.

Seminer sonunda Ergoterapist Öykü Su Ünay’a İstanbul Gelişim Üniversitesi adına bir plaket ve teşekkür belgesi hediye edildi.