Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (İngilizce)








 Gebelikte pilates egzersizlerinin etkinliği


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Çağıl Ertürk, hamilelik sırasında pilatesin, dünya çapında sağlığı geliştirme programlarının yeni ve popüler bir odak noktası olduğunu belirtti.


Öğr. Gör. Çağıl Ertürk, "Sağlıklı kadınlarda pilatesin postural uyumu iyileştirdiği, alt ekstremite dayanıklılığını, yaşam kalitesini, esneklik ve dengeyi artırdığı aynı zamanda da ağrı raporlarında azalma olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, pilates hamile kadınlar için  özellikle sağlıklı ve ağrısız olduklarında uygun bir fiziksel aktivite olarak teşvik edilmiştir. Hareketler, bağ laksitesi gibi gebeliğin fizyolojik değişikliklerine göre uyarlanabilir. Pilatesin kadınlar için sağlığa yararlarına dair son bir sistematik derlemede yaşam kalitesini, alt ekstremite dayanıklılığını ve ağrıyı iyileştirebileceğini kanıtlamıştır" dedi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Çağıl Ertürk, "Amerikan Spor Hekimliği Koleji, 2000'den beri komplike olmayan gebeliği olan kadınların haftanın birkaç günü 30 dakika veya daha fazla, sert olmayan egzersiz yapmayı hedeflemesini önermiştir. En son Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji yönergeleri, düşük riskli hamileliği olan kadınların hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve doğum sonrası dönemde aerobik ve ilerleyici bir direnç gücü antrenmanına devam etmesi veya başlatılması için teşvik edilmesini önermektedir fakat öncelikle hamile kadınlar için aerobik egzersiz için mutlak durumlar yetersiz bir serviks, kanama, yırtılmış membran ve şiddetli anemi ve tip I diyabet gibi nispi olarak önerilmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenlerle, genel sağlık, tıbbi ve obstetrik risklerin ve fiziksel kabiliyetin değerlendirilmesi için egzersize başlamadan önce hamile kadınların rutin olarak taranması önerilmektedir. Ortaya çıkan kanıtlar, hamilelik sırasında sezaryen doğum riskini azaltmada koruyucu olabileceği ve daha önce hiç egzersiz yapmamış gebe kadınlar için egzersiz başlatmak için destek sağladığı yönündedir. Hipertansif bozukluklar, gebelik diyabeti hamilelik sırasında azalır. Egzersiz ayrıca gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik diyabeti tanısı konan kadınlar için glukoz seviyelerini ılımlı hale getirebilir ve doğum sonrası dönemde iyileşmeyi artırabilir. Hareketsiz kadınları, hamilelik sırasında egzersizin yararları hakkında bilgilendirmek, sağlık sonuçlarını iyileştirebilecek yeni rejimlere katılımı teşvik edebilir" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca hamile kadınların yatar pozisyonda uzun sürelerden kaçınmaları ve yatış süresinin 5 dakikadan uzun sürmemesi gerektiğini belirtmiştir. Öğr. Gör. Çağıl Ertürk açıklamasına şunları kaydett: "Bununla birlikte, bir çalışmada, kadın doğum uzmanları, kadınlara ikinci trimesterde (13. Haftadan itibaren) sırtüstü pozisyonda egzersizi bırakmalarını tavsiye ettiklerini bildirmiştir. Rehabilitasyon ortamında, sırtüstü pozisyonda pilates egzersizi, bireyin nötr omurgayı tanımlamasına ve hareket sırasında nötr omurgayı korumak için çekirdek grup kaslarının kasılmasına yardımcı olmak için zeminden geri bildirim almasına yardımcı olur. Omurga hareketlerinin yanısıra kolları ve bacakları dahil ederek çalıştırılan gebe kadınlar için, sırtüstü egzersizin riskine karşı, baş dönmesi, mide bulantısı, gastrointestinal reflü, nefes darlığı ve hipotansiyon gibi bu pozisyonda daha kötü hale gelebilecek hamilelik rahatsızlıkları ile birlikte düşünülmelidir."

"Pelvik taban ağrısı dediğimiz gastrointestinal sistemin ve bebeğin ağırlığını taşıyan bütün yapıların ağrılarının prevalans oranları, % 14 ila % 85 arasında değişmektedir; bu, katılımcıların, tek bacak duruşu egzersizlerini gebe kadınlara yönlendirmeyle ilgili bakış açısındaki farklılığı yansıtmaktadır. Alternatif olarak, pelvik taban ağrısı belirtisi olmayan kadınlar için, denge eğitimi içeren kontrollü ve denetimli egzersiz, hareketliliği koruyabilir, yürüyüş bilincini artırabilir ve hamilelik sırasında düşmelere karşı koruyucu olabilir. Hamilelik sırasında nefes alışkanlıkları uygulamasının, kadınların doğum sırasındaki ağrıyı yönetmelerine yardımcı olması ve doğum eyleminin ikinci aşaması sırasında kendiliğinden veya istemsiz baskı yapmasına yardımcı olması önerilmiştir. Bu uygulamanın faydasını desteklemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir."

"Kadınların genellikle kendilerine tıbbi yönlendirme olmadan pilates sınıflarına başvurdukları göz önüne alındığında, pilates uygulayıcıları tarafından egzersiz yapmak için mutlak risk faktörlerinin taranması, uygulamaların korunmasında önemli olabilir. Medikal olarak uygun olan kadınlar için kişiselleştirilmiş pilates programları tasarlanırken önlem alınması gerekir. Hamile kadınlar için egzersiz ile ilgili doğum öncesi tavsiyelerin kadınlar için çelişkili ve zorlayıcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Pilatesin en fazla rapor edilen fiziksel faydası, pelvik taban kuvvetinin artması idi. İdrar inkontinansın önlenmesinde egzersizin rolünü destekleyen yeni kanıtlar vardır ancak pilates'n pelvik tabanını güçlendirmedeki etkinliğini araştıran çalışmalardan çelişkili kanıtlar vardır. Daha yeni ACOG rehberlerinin yayınlandığı ve pilatesin hamile kadınlar tarafından seçilen popüler bir fiziksel aktivite olduğu göz önüne alındığında, bu egzersizin gebelikte güvenliğini ve etkinliğini kanıtlamak için daha fazla çalışma gereklidir."