Dil ve Konuşma Terapisi

3 yaşından önce kullanırlarsa konuşmaları gecikebilir

Tablet, cep telefonu gibi teknolojik cihazların 3 yaşından önce kullanılması çocuklarda konuşmanın gecikmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. M. Meziyet Arı, “Birçok araştırma bulgusu 30’uncu aydan önce ekranda geçirilen zaman arttıkça çocukların gelişiminin yavaşladığını göstermektedir” dedi.

Çocuk Gelişimi Eğitimi konusunda uzman isimlerden İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Meziyet Arı, gelişen teknoloji ve kullanımının çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Merak ve araştırmanın bebekliğin ilk günlerinden itibaren en temel ihtiyaçlar arasında olduğunu belirten Arı, “Çevresini yeni ve ilginç görüntüler yakalamak için ışıldayan gözlerle tarayan bebek bu özelliğini çevresini keşfetmek ve becerilerinde ustalaşmak için kullanır. Yeni yürümeye başlayan bir çocuğu gözlemlediğimiz zaman onun her nesneye dokunmak ve kurcalamak istediğini görürüz. Çocuk somut olarak dokunduğu her nesnenin özelliklerini keşfeder. Sert, yumuşak, ince, kalın, ağır, hafif ve benzeri nesne özelliklerini onlara dokunarak öğrenir. Bu yaştaki bir çocuğun eline tablet verilirse, çocuk dokunamaz, üç boyutlu hissedemez ve doğal öğrenme yollarından uzaklaşır. Dolayısıyla zihinsel gelişimin temelini oluşturan temel kavramları (büyük - küçük, ağır - hafif, sert - yumuşak, yakın - uzak vb.) kazanması gecikir” dedi.