Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (İngilizce)








 “Dünden Bugüne Çocuk Gelişimi Mesleği ve Etik” etkinliği gerçekleşti


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Çocuk Gelişimi Bölümü ‘’Dünden Bugüne Çocuk Gelişimi Mesleği ve Etik’’ konulu etkinliği Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Yüksel Barut, Prof. Dr. M. Meziyet Arı ve Prof. Dr. N. Semra Erkan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.


Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut açılış konuşmasında etik, vicdan, okuma ve aklın önemine vurgu yaptı. Barut, ‘’Mesleğini kötü kullanan, etik kuralları önemsemeyen, aynaya baktığında vicdanını sorgulamayan bir sağlıkçının kesinlikle olamayacağını, bu mesleğin temelinde insan sevgisinin, güvenin, dürüstlüğün ve etik değerlerin olduğunu belirtti.

Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut’un Atatürk ile ilgili konuşmasının ardından, Prof. Dr. M. Meziyet Arı'nın özgeçmişi okunarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Makbule Meziyet Arı Kimdir?

Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümünde 1968 yılında tamamladı ve aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinde Pedagog olarak göreve başladı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ilk kez 1972 yılında açılan mezuniyet sonrası Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programında başladığı akademik çalışmalarına asistan olarak atandığı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde sürdürdü. Doktora çalışmalarını 1977 de tamamlayarak kazandığı bir bursla Hollanda’ da doktora sonrası bilimsel çalışmalarına devam etti.

1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesör olan Meziyet Arı, ülkemizin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalının ilk akademisyeni olarak bu bilim dalının gelişmesinde ve bu alanda nitelikli akademik personelin yetişmesinde büyük emeği geçmiştir. Ülkemizde okul öncesi eğitimin yaygınlaşması için çaba gösteren öncü akademisyenler arasındadır. Çok sayıda Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kongresi düzenlemiş ve bu kongrelere başkanlık veya eş başkanlık yapmıştır.
 0-72 aylık çocukların gelişimsel değerlendirilmesine yönelik 5 binden fazla çocukla yürüttüğü araştırma sonucu Arı Gelişim Ölçeğini geliştirmiştir. Prof. Dr. Meziyet Arı’nın akademik çalışmaları, erken çocukluk gelişimi ve eğitimi, gelişimsel psikopatoloji ve erken müdahale programları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu alanlarda çok sayıda bilimsel makale ve kitapları bulunmaktadır. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalına ilişkin birçok projede yürütücü olarak görev üstlenmiştir. Prof. Dr. Meziyet Arı’nın akademik çalışmalarının yanında kariyerinde uzun süreli yöneticilik deneyimi bulunmaktadır.

Yüksekokul Müdürlüğü,  Üniversite Senato üyeliği, Müdür Yardımcılığı Anabilim dalı ve Bölüm Başkanlığı görevleri tüm akademik yaşamı boyunca değişik zaman dilimlerinde sürdürdüğü idari görevlerdir. Prof. Dr. Meziyet Arı’nın ulusal ve uluslararası akademik çalışma ve hizmet ödülleri bulunmaktadır. Prof. Dr. Meziyet Arı, Aile Şuralarında, Milli Eğitim Şuralarında, D.P.T. Kalkınma Planları Özel İhtisas Komisyonlarında, UNICEF’in gerçekleştirdiği çok sayıda toplantıda başkan, başkan yardımcısı ve üye olarak görevler üstlendi. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen birçok projede danışman olarak görev aldı. TRT de yayınlanan Aile ve Çocuk, Erken Çocukluk Eğitimi konulu dizi eğitim programlarında danışman ve alanı ile ilgili birçok programda uzman konuşmacı olarak bulundu. Hacettepe Üniversitesi’nden emekli olan Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü’nde halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.” sözüyle konuşmasına başladı. Tarihsel bakış açısıyla çocukluk, Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinde çocukluk, Orta Çağ dönemindeki çocukluktan bahseden Arı, çocukluğun doğasındaki özellikleri fark edebilmeyi ve çocukların yetişkinler ve gençlerden ayrılan özelliklerini tanımayı içeren Philippe Ariés’in “Çocukluğun Yüzyılı” adlı kitabından (1962) bahsetmiştir. Rönesans, 18. 19. ve 20 yy’da çocuktan bahseden Arı, konuşmasına 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’den, Bilim ve teknolojideki çok hızlı ilerlemelerin çocukları yalnızlığa ittiği, çocukları sanal mekânlara sıkıştırdığından bahsetmiştir.

Çocuk gelişimi mesleğinin gelişimsel öyküsünü ayrıntılarıyla baştan sona ve ülkemizdeki çocuk gelişimi programlarından bahsederek çocuk gelişimciyi; toplumun temelini oluşturan çocukların her alandaki gelişimleri konusunda bilgili, gelişimi değerlendirme, izleme/takip etme ve destekleme konusunda yeterli, bu konularda aileleri ve toplumu bilgilendirme ve yönlendirmeyi amaç edinen meslek elamanları olarak tanımlamıştır. Arı, etik ve çocuk gelişimi meslek etiği konularına değinerek konuşmasını tamamlamıştır.

Prof. Dr. M. Meziyet Arı’nın konuşmasının ardından Prof. Dr. N. Semra Erkan konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Sema Erkan Kimdir?

Prof. Dr. N. Semra Erkan, Ankara’ da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden 1975 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede 1976 yılında yüksek lisansını tamamladı ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Müsteşarlığı’nda araştırma uzman yardımcısı olarak göreve başladı, daha sonra uzman ve şube müdürü olarak çalıştı.

1985-1991 yıllarında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Kreş ve Gündüz Bakımevi’ nin kuruşunda görev aldı ve Müdür Vekili ve Çocuk gelişimi Uzmanı olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi’nde 1985 yılında doktorasını tamamladı. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’na Dr. Öğretim Görevlisi olarak atandı. Aynı bölümde 1994 yılında Yardımcı Doçent oldu. 1996-1997 yıllarında YÖK/ Dünya Bankası yurt dışı bursunu kazanarak Texas Tech University College of Education Department of Early Childhood Education’da, “Okul öncesi öğretmen yetiştirme sistemi’ni incelemek üzere bursiyer araştırmacı olarak Amerika Birleşik Devletlerine gitti. 1998 yılında, Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılanması sonucunda kurulan Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı kurucu başkanı olarak görevlendirildi. 2000-2002 yıllarında geçici görevle Milli Eğitim Bakanlığı’nda Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdür yardımcısı olarak çalıştı. Hacettepe Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalında 2005 yılında Doçent, 2012 yılında Profesör kadrosuna atandı. 2017-2018 yıllarında TÜBİTAK yurt dışı araştırma bursu kazanarak, Texas Tech University College of Human Sciences Department of Human Development and Family Studies’de “Türkiye’de ve Amerika’da okula hazırlığa ilişkin öğretmen görüşleri” konusunda karşılaştırmalı bir araştırma yapmak üzere Amerika Birleşik Devletlerine gitti. 2018 yılı Haziran ayında Hacettepe Üniversitesindeki görevinden emekli oldu. 2019 yılı Ağustos ayında İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümünde Profesör olarak çalışmaya başladı. Prof. Dr. Nefise Semra Erkan profesyonel mesleği dışında amatör olarak yağlı boya resim yapmakla uğraşmakta ve porselen biblo, cam bardak, kadeh, küçük parfüm şişesi koleksiyonu yapmaktadır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü’nde halen akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Meslek yaşamından kesitler sunan, mesleki anılarını paylaşan Erkan, bu mesleğin icrası sırasında etik değerlerin olmazsa olmaz olduğunu, insan sevgisi ve çocuk sevgisi olmadan yapılamayacağını öğrencilerimizin de mesleklerinde başarılı olabilmeleri için önerilerde bulundu. Mesleğin dünden bugüne çok güzel gelişmeler gösterdiğini, mezuniyet sonrası çalışma alanlarının çok geniş olduğunu ve bunlardan birinin de akademik yol olabileceğini belirtti.
Etkinlik sonunda konuşmacı Prof. Dr. M. Meziyet Arı’ya Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut tarafından; konuşmacı Prof. Dr. N. Semra Erkan’a Çocuk Gelişimi Türkçe Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin tarafından plaketler verilerek etkinliğimiz sonlanmıştır.