Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Yumurta


Yumurta ile ilgili detaylı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.


Popüler bir kahvaltı yemeği olmanın yanı sıra, yumurta başlangıçların bir sembolüdür. İlkel insanlar yumurtayı hayatın başlangıcı olarak kabul etmişler ve ilkbahar ve bereketin bir simgesi haline gelmiştir. Yumurtaların dört ana bölümü vardır:
Kabuk: Adından da anlaşılacağı gibi yumurtayı koruyan, kırılgan ve gözenekli dış kaplamadır. Kabuk çoğunlukla mineraller - kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat ve kalsiyum fosfat yapılır.
Kabuk membranları: Bunlar, kabuğa yapışan protein lifleri tabakalarıdır. Bakterilerin içeri girmesini önleyerek yumurtaların iç kısımlarına ek koruma sağlarlar.
Yumurta beyazı: Neredeyse tüm protein ve  suyun olduğu bölümdür.
Yumurta sarısı: Soluk sarıdan koyu sarıya değişsen renklerde olabilir. Sarısının yaklaşık yüzde 30'u yağdır ve yüzde 16'sı proteindir. Kalan kısım katı maddelerden oluşur.
A ve B12 vitaminleri, riboflavin, folik asit ve fosfor içeren yüksek kaliteli protein, vitamin ve minerallerin ucuz kaynağıdır. Yumurta, anne sütünden en kaliteli protein kaynağıdır. Çünkü esansiyel amino asitlerin tümünü içerir. Yumurta proteinlerinin yarısı yumurta beyazından karşılanır. Sarısı; yağın çoğunu ve kalan proteini içerir. Yumurtalar hem boyut hem de kalite açısından sınıflandırılır. Beslenme açısından, kahverengi yumurtalar ve beyaz yumurtalar arasında fark yoktur. Farklı renkli yumurtalar farklı çeşit tavuklardan gelir. Günümüzde yiyecek için en yaygın kullanılan yumurta tavuk yumurtasıdır, ancak diğer kanatlıların yumurtaları da kullanılabilir.
 Servis Önerisi
Yumurtalar; unlu mamüllerde bir mayalandırma maddesi, mayonez için bir baz ve soslar ve kremalarda bir koyulaştırıcı olarak, yemek pişirmek ve hazırlamak için birçok amaca hizmet etmektedir. Tek başına servis edilen yumurtalar haşlanabilir, poşe edilebilir, kızartılabilir veya çırpılarak bir omlet haline getirilebilir. Güvenlik açısından bakıldığında, hem sarının hem de beyazın sertleşene kadar pişirilmesi önerilir. Su ve protein oranları yüksek olmalarından dolayı, yumurtalar en düşük ısıda pişirilmelidir.