Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Uçakta kaza öncesi ve sonrasında neler yapılmalı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğr. Gör. Remzi Sızan, uçakta acil durumlara karşı yolcu hazırlığının önemine değindi ve kaza öncesi-sonrası anlarda alınması gereken önlemleri sıraladı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğr. Gör. Remzi Sızan, uçakta acil durumlara karşı yolcu hazırlığının önemine değinerek kaza öncesi ve sonrasında alınması gereken önlemleri sıraladı. Remzi Sızan dünyada havayolu taşımacılığına bakıldığında hava taşımacılığının en güvenli ulaşım araçlarından birisi olduğunu söyleyerek, nadiren de olsa uçak kazalarının meydana geldiğini söyledi.
 
“SORUMLU PİLOTUN SESLİ İKAZ VERECEK ZAMANI OLMAYABİLİR”
 
Öğr. Gör. Remzi Sızan, dünyadaki uçak kazalarına bakıldığında hazırlıklı ve hazırlıksız olmak üzere 2 çeşit acil durumun olduğunu belirtti. Hazırlıksız acil durumların genellikle iniş ve kalkış sırasında meydana geldiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:
 
“Her uçuşun kritik on bir dakikalık süresi vardır, bu süre kalkış ve kalkıştan itibaren üç dakika, inişten önce ve inişten sonra uçak pistten ayrılana kadar sekiz dakikadır. Bu süre zarfında tüm kabin ekiplerinin ve yolcuların zihinsel ve fiziki olarak hazırlıklı olması gerekmektedir. Kalkıştan hemen sonra veya son yaklaşmada uçak pisti terk edinceye kadar her an bir acil durum oluşabilir. Bu durumda kokpitten ön ikaz yapılmadan 'Çarpmaya Hazırlıklı Olun!' ya da bu komut verilemiyorsa kemer ikaz ışıkları 'on-of-on' durumuna getirilerek yolcuya ve ekibe çarpmaya hazırlıklı olun komutu verilebilir.”
 
Haber hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.