Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Tatlı patatesin faydaları ve yulaflı tatlı patates çorbası


Patates ve pancar arası bir tat olan tatlı patates, sindirimi kolay ve alerji riski düşük olduğu için bebekler için ilk besinlerden biri olarak öneriliyor.


Tatlı patates, tat olarak patates ve pancar arası bir tat. Besleyicilik olarak çok zengindir. Ayrıca sindirimi kolay ve alerji riski düşük olduğu için bebekler için ilk besinlerden biri olarak önerilir. Bazı tatlı patatesler turuncu renkliyken bazılarının dışı mor olabilir. Mor olanlarda eşsiz bir pigment vardır ve bu pigment iltihap çözücülükten kanser önleyiciliğe kadar pek çok şeye yaramaktadır. Tatlı patates esasında havuç ve balkabağı gibi Beta-Karoten yani A vitamini öncülü içeriği açısından çok zengindir. Bebekler sürekli büyüdüğü için, büyümede çok önemli olan A vitamini kaynaklarını unutmamak lazım.

Tatlı patatesle ilgili bir fayda da, haşladığınızda vitaminleri ölmüyor tam tersine vitaminlerinden yararlanmak için haşlamak gerekiyor. Ayrıca, içeriğindeki beta karotenden daha çok yararlanmak için mutlaka tüketirken yağ eklemelisiniz çünkü A vitamini yağda çözünür. Bir bardak pişmiş tatlı patateste günlük A vitamini ihtiyacımızın 4 katından fazlası var! A vitamini depolanan bir vitamin olduğu için şanslıyız ki, kalanı da atılmıyor. A vitamini yanı sıra günlük C vitamini ihtiyacının %37’si, mangan, bakır, B6 vitamini gibi başka vitamin ve mineraller de içeriyor. Tatlı patatesin kan şekerini düzenleyici özelliğini de unutmamalı.

Tatlı patates bebekler için ek gıdaya ilk geçişten itibaren tercih edilebilir, havuç ve balkabağı gibi, 4-6 aydan itibaren güvenle verilebilecek bir sebzedir.

2-3 bebek porsiyonu için malzemeler:

1 adet tatlı patates

1 adet havuç

1 çay bardağı süt

1 tatlı kaşığı yulaf unu

½ tatlı kaşığı tam buğday unu

1 çay kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Bir diş sarımsak

Bir tutam tuz

Bir tutam kimyon

 

Hazırlanışı: Patates ve havucun kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. 1,5 bardak suda haşlıyoruz. Başka bir tavada tereyağ ve zeytinyağında yulaf unu ve tam buğday ununu çok hafif kavuruyoruz, üzerine sütü ekliyoruz. Haşlanmış olan patates ve havuca sütlü unlu karışımı yavaşça karıştırarak döküyoruz. İyice ezdiğimiz sarımsağı, tuz ve kimyonu katıp bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.