Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Su Aktivitesi ve Nem Tayini


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2.sınıf öğrencileri Besin kimyası ve Analizleri dersinde su aktivitesi ve nem tayini yaptı.


 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2.sınıf öğrencileri Besin Kimyası ve Analizleri dersinde su aktivitesi ve nem tayini yaptı. Yapılan uygulamada suyun besinlerdeki önemi, yapısı ve fonksiyonlarından bahsedildi. Su ile ilgili detaylı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.
Su, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Sindirim sonucu oluşan besin ögeleri görevlerini yapmak üzere su sayesinde hücrelerimize taşınır. Sindirim sonucu oluşan zararlı maddeleri de yine su sayesinde vücudumuzdan atabiliriz. Su, ayrıca vücut ısısının denetimi için de önemli ve gereklidir.
Vücudumuzdan çeşitli yollarla (ter, solunum, idrar) atılan su miktarı yaklaşık 2.5 litre kadardır. Vücuttan atılan su, alınan su miktarından az ise ödem (şişlik), vücudumuza aldığımız su miktarı, atılandan az ise dehidrasyon dediğimiz durum ortaya çıkar. Tüketilmesi gereken su miktarının alınan enerjiye göre ayarlanması gerekir. Örnek olarak 3000-3500 kkal. alan bir kişi 3-3.5 litre su içmelidir. Bu durum özellikle yüksek kalori alan sporcular için çok önemlidir. Normal sağlıklı kişilere, günlük 8 bardak su içmeleri önerilir. İçilen çay, gazlı içecekler su yerine geçmez.
İdrar rengi koyu sarı ise bu durum yeterli düzeyde su tüketilmediğini göstermektedir. Yeterli düzeyde su tüketildiğinde idrar renksiz bir halde olur. Böbrek taşı oluşumunda veya böbrek taşı düşüren kişilerde tekrar taş oluşumunda suyun çok büyük önemi vardır. Yatmadan önce 500 cc su içmek idrar yoğunluğunu azaltarak taş oluşumunu önler.
Güneşte çok kalındığında veya sauna girdikten sonra fazla su kaybedilirse, kaybedilen su mutlaka telafi edilmelidir. Sıvı kaybının çok olduğu ishal, kusma gibi durumlarda ilk yapılması gereken, kaybın telafi edilerek, su ve elektrolit dengesinin bir an önce sağlanmasıdır. Özellikle çocuklarda su kaybı acil olarak düzeltilmelidir.
 
 


 Galeri