Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Sağlıklı Kahvaltı


Kahvaltı geceden sabaha kadar süren açlık süresince kullanılan enerji depolarını toplamaya yardımcı olurken, vücudunuzu onarır ve yeniler. Aynı zamanda, sabah aktivitelerinizde (işyerinizde, okulunuzda, evinizde vb. ) size enerji verir ve konsantre olmanıza yardımcı olur.



Sağlıklı bir kahvaltı; lif, kalsiyum, demir ve B vitaminleri gibi gerekli besinleri sağlar.
Ekmek, tahıl, pirinç, patates ve makarna gibi nişastalı yiyecekler enerji, B vitaminleri, biraz demir ve lif sağlar.
Meyve ve sebzeler iyi bir vitamin ve lif kaynağıdır. Kahvaltı, günlük alımınızı artırmak için mükemmel bir zamandır.
Süt ve süt ürünleri size protein, kalsiyum ve B vitaminleri verir. Kemiklerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için kalsiyum önemlidir.
Yumurta, et ve diğer süt ürünü olmayan protein kaynakları protein, demir ve vitaminler yönünden zengindir. Bu yiyecekler kahvaltınıza çeşitlilik ve besin değeri katabilir. Örneğin; kahvaltınızda yumurtanız için pişirme yönteminizi seçin! Haşlanmış, omlet ya da poşe deneyebilirsiniz.
Yağ ve şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekler size enerji verir ancak genellikle vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri yönünden zayıftırlar. Bu yiyecekleri sınırlayın! Kahvaltıda gazlı içeceklerden, bisküvilerden ve cipslerden kaçının.

Kahvaltı gerçekten önemli mi?
Kahvaltı öğünü atlanmamalı cümlesinin sadece iyi bir tavsiye olduğunu düşünebilirsiniz.
Çünkü sağlıklı bir kahvaltı, vücudun ihtiyacı olan lif, vitamin ve kalsiyum ve demir gibi önemli mineraller gibi gerekli besinleri sağlar. Bunun yanı sıra;
Kahvaltının en çekici faydası, metabolizmanızı hızlandırması ve böylece gün boyunca daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olmasıdır. Kahvaltının atlanması, günün ilerleyen saatlerinde açlık duygusunu artırabilir, bu da yanlış besin seçimleri ile sonuçlanabilir. Örneğin; daha az sağlıklı seçeneklere yönelmek ve atıştırmak, yerine daha büyük bir porsiyon yemekle arayı kapatmaya çalışmak vb.
Ayrıca, kahvaltı yaptığınızda vücudunuza gün boyunca bol miktarda kalori aldığınızı söylüyorsunuz. Kahvaltı öğününü atladığınızda ise vücudunuzun aldığı mesaj, gelen kalorileri yakmak yerine korumaya ihtiyaç duyduğudur. Bu mesaj kilo yönetimini zorlaştırır.
Araştırmalar, kahvaltı yapan insanların, kahvaltıyı atlayanlara göre daha dengeli beslenmeye sahip olduklarını, fazla kilolu olma ihtimalinin düşük olduğunu ve kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi belirli hastalıkların riskinin daha az olduğunu göstermiştir.
 
“Eğer diyorsan ki: Ama kahvaltı için zamanım yok!”
Sabahları herkesin acelesi (okul, iş vb.) var! Ama küçük bir organizyon ve planlama ile sabahınızı kurtarmanız mümkün.
  • Kahvaltını bir önceki gece hazırla
  • Evde kahvaltı yapman mümkün değilse, bir sandviç, tost vb. hazırla ve yanına al.
  • Bir başka öneri! Peki ya neden işte ya da okulda bir kahvaltı kulübü kurmuyorsunuz? İş arkadaşlarınızla ya da arkadaşlarınızla kaynaşmanın ve beyninize ihtiyaç duyduğu yakıtı vermenin harika bir yoludur.


             KAYNAKÇA

              The British Dietetic Association (BDA), The Irish Nutrition & Dietetic Institute (INDI)