Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Sağlıklı atıştırmalıklar


İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme Diyetetik (Türkçe) ve Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) bölümleri ortak etkinliği olarak düzenlenen ‘’Sağlıklı Atıştırmalıklar’’etkinliği C blok mutfak laboratuvarında gerçekleştirildi.



Etkinliğe bölüm öğretmenleri ve öğrencilerin yanı sıra Diyetisyen Öznur Mutlu ile Serkan Çiftçi katıldı.

Günümüzdeki hazır gıda sektörünün genişlemesi ve insanların yaşam koşullarına bağlı olarak çoğunlukla bu tip gıdalara yönelmesi ve zaman kavramının önemi dolayısıyla tüketilen gıdalara alternatif olarak daha sağlıklı besleyici ve pratik tarifler hazırlandı. Bölüm öğrencilerimiz ve öğretmenleri ile bu gıdalar üzerine söyleşi gerçekleştirildi.
 
Bu kapsamda pratik ve bazı özel durumlarda tüketilebilen lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar hazırlandı. Gluten içermeyen atıştırmalıklar ve raw food ürünler gibi rafine şeker kullanılmayan tatlılar gibi vb. örnek tarifleri haberimizin devamında bulabilirsiniz.
 

RAW PUDİNG
Raw puding
Malzemeler
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 adet olgunlaşmış avokado
2 adet muz
Hazırlanış
Tüm malzemeyi chia tohumu hariç blendardan geçiriyoruz bardaklara dolduruyoruz en son üzerine chia tohumu ve kuru meyvelerle süsleyip servis ediyoruz
 
 




Sporcu barı

SPORCU BARI 

Malzemeler
150 gr hurma 100 gr çiğ kaju
75 gr çiğ badem 50 gr ceviz içi
5 adet kuru incir 1/2 kaşık hindistan cevizi yağı
Hazırlanış
Hurmaları ve incirleri sıcak suda bekletiyoruz. Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp blender’dan geçiriyoruz. İncirleri küp doğrayıp tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp şekil verip dolapta  1-2 saat bekletip servis ediyoruz.




ROLL GREEN
roll green
Malzemeler
1 adet salatalık - 100 gr semizotu 
100 gr ıspanak - Yarım avokado
1 adet limon - 1/2 Çay kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı tuz  - 1 Çay kaşığı spirulina tozu
Hazırlanış
Semizotu, Ispanak, Avokado, Limon suyu, yağ ve tuzu rondodan geçirdikten sonra salatalıkları dikine ince kesip uçlarından birleştirerek yuvarlak şekil verilir. Salatalıkların içleri harçla doldurulur. Süslemek için domates biber vb. kullanılabilir. Görseldeki gibi şekillendirip servis edilir.
 
 
 
SPİRULİNALI BROWNİ RAW
spirulinali browni
Malzemeler
100 gr hurma - 30 gr badem
30 gr hindistan cevizi unu - 100 gr fıstık kabuksuz
1/2 adet muz -10 gr hindistan cevizi yağı-6 gr spirulina tozu
Süslemek için kuru meyveler

Hazırlanış
Önce fıstık ezmesini hindistan cevizi yağı ile hazırlıyoruz. Yumuşamış hurmaları rondodan geçiriyoruz. Süslemek için kullanılan malzemeleri ayırıyoruz diğer malzemeler ile karıştırıp şekillendirip buzdolabında bekletiyoruz ve daha sonra buzdolabından çıkartıp, süsleyip servis ediyoruz.


Tüm bu tarihlerin haricinde diğer dünya mutfaklarından bruschetta tarzı ürünler ve salatalar gibi ürünler hazırlandı.
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etti. Beslenme ve Diyetetik Bölümü (Türkçe) Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Semiha Yalçın öğrencilere etkinliğe gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti. Katılımcılardan Serkan Çiftçi, Wefood firmasına doğal ve katkısız ürünlerde verdiği destek için teşekkür etti.