Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Pembe Top Sahada Etkinliği


17 Ekim 2018 tarihinde Sinan Erdem Spor Salonunda oynanan Anadolu Efes-Zalgiris Kaunas Euroleague maçında ‘’ Meme Kanseri Farkındalığı için pembe top sahada’’ projesinde İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrenci Kulübü olarak tribünde yer aldık.



 17 Ekim 2018 tarihinde Sinan Erdem Spor Salonunda oynanan Anadolu Efes-Zalgiris Kaunas Euroleague maçında “Meme Kanseri Farkındalığı için pembe top sahada’’ projesinde İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrenci Kulübü olarak tribünde yer aldık. Etkinlikte Kulüp danışmanı Doç. Dr. S. Arda Öztürkcan da yer aldı. Daha önce 4 kez  düzenlenen  pembe top sahada  projesi bu yıl 5. kez düzenlendi.
Etkinlikte, meme kanseri farkındalığı yaratmak için pembe renk seçilmişti. Pembe renkli giyinen kadınlar ücretsiz olarak maça katılım sağlayabildiler. Özge Özpirinçci’nin pembe renkli tişörtle sahaya çıkması ve aynı renkte topu fırlatmasıyla start verilen maç, gerek kadınlar, gerekse öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Meme kanseri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.
 
Meme Kanseri Nedir?
 
Meme dokusunda  yer alan hücrelerin kontrol dışı çoğalması  ile ortaya  çıkan  Meme Kanseri, dünyada en çok görülen kanser türleri arasındadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme oranı oldukça yüksektir. Kesin nedeni bilinmemekle beraber genetik ve çevresel bir çok etkenin meme kanseri oluşumunda rol aldığı kabul edilmektedir. Bu etkenler değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri olarak gruplandırılabilir.Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında; cinsiyet, yaş, erken ergenlik, geç girilen menopoz gibi kalıtımsal durumlar ve daha önce göğüs bölgesine radyoterapi almak gibi çevresel faktörler yer almaktadır.

Obezite, yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapılmaması, uzun süreli doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, kronik alkol alışkanlığı, sigara içmek gibi faktörler düzeltilebilir faktörlerdir.Kanser tedavisinde temel olarak cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Meme kanserinde uygulanan tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve hayata devam etme şansını artırmak için erken tanı büyük önem taşımaktadır. Bunun için de bireylerin erken tanı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Kanser sürecinde ve sonrasında uygulanan tedavinin yanı sıra, kişinin beslenme durumu da oldukça önemlidir. Fazla kilolardan kurtulmak için yeterli ve dengeli beslenerek yaşam tarzında değişikliğe gidilmelidir. Öte yandan yeterli ve dengeli beslenme ile tedavi sürecinde olabilecek kilo kayıplarının önüne geçilmesi sağlanabilir.
 
Kanser ve Beslenme
 
Yüksek oranda lif içeren, kompleks karbonhidratlar kimyasal ve toksik maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırmaktadır. Anti-kanserojen bileşikler içeren sebze ve meyvelerin, yeterli düzeyde tüketilmesi hem vücut bağışıklık sistemini güçlendirecek hem de kilo kontrolüne fayda sağlayacaktır. Kalsiyum ve D vitamini içeren besinler yeterli düzeyde tüketilmelidir.Özellikle vitaminleri yoğun oranda içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile vücuda; gerek metabolik faaliyetler sonucu oluşan gerekse dış ortamdan maruz kalınan, serbest radikal adı verilen ve hücre hasarına yol açan kimyasal grupların inaktif hale getirilmesinde görev alan antioksidan madde girişi sağlanmaktadır.Trans yağlı ve hayvansal kaynaklı yağ içeren besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Fast food tarzı beslenme ile vücuda gerekenden çok daha fazla yağ alımı yapılmaktadır. Bu tarz bir beslenme obeziteye sebep olmakta, bu durum hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Günlük beslenmede kullanılan yağlar, doymamış yağ asidi içeriği yönünden zengin olmalı, bu bağlamda zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı gibi bitkisel kaynaklı yağlar tercih edilmelidir. Fakat sağlıklı da olsa fazla miktarda yağ tüketiminden, günlük kalori alımının artırılmaması için kaçınılmalıdır. Başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanser türleri ile ilişkilendirilen sigara kullanımının risk faktörü arasında olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla meme kanseri üzerinde de çalışılmalar yapılmış, birçok çalışmada meme kanseri gruplarında kontrol gruplarına oranla sigara tüketiminin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
 
Fiziksel Aktivite
 
Fiziksel aktivitenin immün sistem üzerine olumlu, güçlendirici etkileri bulunmaktadır. Düzenli olarak spor yapan bireylerin kansere yakalanma riski, günlük yaşamında spora vakit ayırmayan bireylere oranla daha düşüktür. Özellikle menapoz sonrası kadınların fiziksel aktivite oranını artırması kanserden korunma açısından olumlu etkide bulunmaktadır. Yapılan aktivitenin düzeyi ise bireye göre ayarlanmalıdır. Kişiye uygun olmayan ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
 
Gıda Katkı Maddeleri
 
Günlük yaşamda yer eden hazır ürünlerin raf ömrünü uzatmak, tüketime uygun hazır gıdalar haline getirebilmek, ürüne olan talebi artırmak vb. amaçlarla gıdalara; renklendirici, koruyucu, lezzet,  kıvam verici, stabilizatör ve emülgatör gibi bazı katkı maddeleri ilave edilmektedir. Hazır gıdalara yönelimin artışı ile birlikte bir yaşam şekli haline gelen bu tarz bir beslenme sorunu, çoğu sentetik olan bu kimyasal maddelerin vücuda alım oranlarını artırmakta, dolayısıyla kanser oluşumu açısından bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır.