Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Glutensiz Diyet


Günümüzde, Glutensiz diyet (GFD) yapan bireylerin sayısı, klinik olarak çölyak hastalığı tanısı konan bireylerden fazlasını yansıtmakta olup 2010 yılı satışlarında 2,5 milyar ABD Doları değerine ulaşan küresel bir glutensiz (GF) ürün pazarına ulaşmıştır.


Çölyak hastalığı için, glutenin diğer sindirim problemleriyle ilgili olarak sağlık açısından endişe oluşturmaktadır. Çölyak ve buğday alerjisinin yanı sıra, ne alerjik ne de otoimmün mekanizmaların dahil olmadığı gluten reaksiyonu vakaları da vardır. Bunlar genellikle, çölyak spesifik antikorlar ve klasik insan çölyak atrofisi yokluğunda, değişken insan lökosit antijen durumu ve birinci nesil anti gliadin antikorları ile çölyağın sindirimi ile tetiklenen bir durum olan gluten duyarlılığı (GS) olarak tanımlanır. Genel popülasyonda GS'nin genel prevalansı hala bilinmemektedir, çünkü kesin olarak “gluten duyarlılığı” ile ne kastedildiği konusunda bir fikir birliği yoktur. Bu nedenle, bir yandan, glutenin GS'nin tetikleyicisini olup olmadığı hala bilinmemekte, diğer yandan, birçok hasta halen kendi kendine teşhis koymakta ve tıbbi kanıtlar olmadan glutensiz diyete başlatmaktadır. 

Haberin detaylarına bu  linkten ulaşabilirsiniz.https://sbyo.gelisim.edu.tr/bolum/beslenme-ve-diyetetik-ingilizce-157/haber/glutensiz-diyet