Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Farklı Öğretilerde Diyet Semineri


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrenci Kulübü öncülüğünde, Taşkent Konferans Salonu A blokta Dyt. Gizem Şeber’in katılımıyla ‘‘Farklı Öğretilerde Diyet’’ başlıklı seminer düzenlendi.


Dyt. Gizem Şeber, yaptığı sunumda farklı öğretilerde diyetten bahsetti. Diyetisyen Gizem Şeber, sunum sonrası izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. 


Sağlığın tanımı ilk kez 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüzüğünde yayınlandığını hatırlatan Şeber, açıklamasına şu şekilde devam etti: "Sağlık; hastalığın, rahatsızlığın olmaması değil fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan refahta olma durumudur" dedi.
 
Diyetisyenlerin Yetkinlikleri
 
"Çeşitli hastalıkların diyet tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak, hastaların uygulayacağı diyet hakkında eğitim prensiplerine sahip olmak ve davranış değişikliği tedavisi hakkında bilgi sahibi olmaktır. Diyet tedavisinin sürdürülebilirliği davranış değişikliği tedavisi içerisinde yer almaktadır. Kişilerin beslenmesinde zihinsel ve duygusal boyut önemlidir. Dinleme yeteneğine sahip olmak, beden dilini iyi kullanmak, insan ilişkilerine özen göstermek ve uygun iletişim türü ve tekniğini seçip uygulamak diyet tedavisinde önemli faktörlerdir" ifadelerini kullandı. 
 
Yaşam Koçluğu ve Diyet
 
"Etkili dinleme, güçlü soru sorma, geri bildirimde bulunma ve izin alma genel yaşam koçluğunun en temel prensiplerindendir. Zayıflama alanında hedef belirleme önemlidir. Hedef belirlemede hedefi heyecan verici biçimde tanımlamamız gerekiyor. Bu hedef ölçülebilir olmalıdır. Kişiler kendine çok fazla hedef koyar ise bu durum diyetten uzaklaşmalarına yol açar. Düzenli takipte haftalık vücut kompozisyon değişimini danışanlarla paylaşmak onların farkındalığı açısından önem taşımaktadır."

"Kişilerin gerçek ihtiyaçlarını bilmemiz gereklidir. Kişinin stresi gün içinde atması gerçek ihtiyaçlarından birisidir. Bu ihtiyacını karşılayamayınca ihtiyacını başka şekilde tatmin etmeye yönelir. Kadınlarda bu duruma örnek olarak çikolata ve diğer tatlılar verilebilir, erkeklerde ise pizza, patates kızartması gibi gıdaları tüketmeye yönelme söz konusudur."

"Bireylerin günlük hayatta yaşadığı bazı sorunlar, iş yerindeki yoğunluk, stres gibi durumlar düzensiz beslenmeye neden oluyor. Bu bireylerde farkındalık oluşturmamız gereklidir.Son dönemde yeme bağımlılığı, sağlıklı yemek yeme takıntısı gibi konular gündemde yer almaktadır. Sosyal medyadaki yanlış yönlendirmeler bireylerin beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir."
 
Diyetisyen Gizem Şeber mesleki deneyimlerini aktardıktan sonra izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Seminer, Dyt. Gizem Şeber’e katılımları nedeniyle teşekkür plaketi takdim edilmesiyle son buldu.