Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Sosyal Hizmet Türkçe Bölümü mezun öğrenicilerinden Canan Soğanlı, Diva Yaşlı Bakım Merkezi'nde çalışmaya başladı


Sosyal Hizmet Türkçe Bölümünden 2018-2019 eğitim öğretim dönemini sonunda mezun olan öğrencimiz Canan Soğanlı müdür olarak İstanbul Büyükçekmece Diva Yaşlı Bakım Merkezinde çalışmaya başladı.


2018-2019 eğitim öğretim dönemi Sosyal Hizmet (Türkçe) Bölümünden mezun olan öğrencimiz Canan Soğanlı, İstanbul Büyükçekmece Diva Yaşlı Bakım Merkezi'nde müdür olarak çalışmaya başlamıştır.

Huzurevleri, 60 yaş ve üzerindeki yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak, bakmak ve bu kişilerin sosyal ve psikolojik gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşu, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ise yaşlı kişilerin yaşamlarını sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmeleri amacıyla, kendi kendilerini idare edebilecek şekilde rehabilitasyonlarının sağlandığı, tedavisi mümkün olmayanların ise sürekli olarak özel bakım altına alındığı yatılı sosyal hizmet kuruluşudur.
 
Dünyada ve ülkemizde giderek artan yaşlı nüfusu ve bu nüfusun yaşadığı zorluklar ve sorunlar, yaşlı sağlığı, yaşlı bakımı, yaşlıların hayata katılımı, yaşam standartlarının yükseltilmesi konularını gündeme getirerek yaşlılık alanıyla ilgili politikaların geliştirilmesi için itici güç olmuştur. 2002 yılında 2. Dünya Yaşlılar Asamblesi bu gerekçelerle gerçekleştirildi. Yine BM tarafından 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlenmiştir.
 
2 Nisan 2002 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun düzenlediği toplantıda Yaşlanma- Uluslararası Eylem Planı geliştirildi. Toplantıda “İnsanların her yerde güvenli ve saygın bir şekilde yaşlanmalarını ve toplumlarında bütün haklara sahip birer vatandaş olarak yaşamaya devam etmelerini garanti etme” kararı alınmış ve planın temel amacı olmuştur. Eylem Planında, yaşlılık konusunda öncelik verilmesi gereken üç ana başlık üzerinde önemle durulmuştur:
  1.  Yaşlıları kendileri hakkında alınan kararlar ve sosyal politikalar içerisinde daha merkezi bir yere konumlandırma
  2. Yaşlının sağlığının ve iyi hal durumunun ilerletilmesi
  3. Yaşlı bireyin olanaklarını arttıran, ona destek veren bir ortam içerisinde bulunmasının temini
 
Yine bu toplantıda bağımsızlık, katılım, bakım, kendini gerçekleştirme, itibar olmak üzere beş temel yaşlılık ilkesi belirlenmiş ve bu ilkeler yaşlı haklarının temel belirleyicisi olmuştur.
 
Ülkemizde de bu ilkeler ve öncelikler doğrultusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü çatısı altında yaşlılara yönelik hizmetler yürütülmektedir:
 
Sosyal Güvenlik Hizmetleri: Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışmış yaşlılar güvenlik kapsamında yer alırlar. Sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan 65 yaş ve üzerindeki bireyler; 1976 yılında yürürlüğe giren 2022 sayılı “65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz, kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki yasa” ile güvence altına alınmaya çalışılmıştır.
 
Sosyal Hizmetler: Kurum bakımı hizmetleri, evde bakım hizmetleri, yaşlı kulüpleri, yaşlı hizmet merkezleri ile yaşlı bakım ve rehabilitasyon hizmetleri olmak üzere toplam beş temel alanda toplanmaktadır.
 
Mezun öğrencimiz Canan Soğanlı bu hizmetlerden biri olan yaşlı bakım merkezinde müdür olarak meslek hayatına adım attı. Canan deneyimlerini şu sözlerle aktarıyor:
 
Yaşlı alanında çalışmayı seçmemin nedeni staj yaptığım süreçte huzurevlerindeki ve yaşlı bakım merkezlerindeki işleyişi, yönetimi, sosyal hizmet uzmanının bu kurumlardaki sorumluluklarını çok iyi öğrenmiş olmam oldu. Staj döneminden sonra bu alandaki işleyişe hâkim olduğumu düşündüğüm için yaşlı bakım merkezini tercih ettim.
Kendime ait odamın olduğu beş katlı bir binada çalışmaktayım. Kurumda kalan yaşlıların demans veya Alzheimer hastalıkları mevcut. Onlarla sürekli iletişim halindeyim. Kurumumuzda hemşire, sosyal çalışmacı, hasta bakım personelleri, aşçı ve temizlik personeli bulunmaktadır ve işbirliği halinde çalışılan bir yaşlı bakım merkezidir. Kurumda yönetici olarak her bir yaşlıyla ilgili tüm süreçler, personelin görevleri ve kurumun işleyişi tarafımdan takip ve organize edilmektedir.

Hizmet verdiğimiz müracaatçı kitlemiz; yaşlılar ve aileleridir. Sağlık sorunu olan (Demans, Alzheimer, şeker, tansiyon vs.) yaşlıların sağlık takiplerinin yapılması ailelerinin en büyük beklentisi oluyor. Bu düzenli takipler ve 24 saat hemşire gözetiminde olmaları ancak bu tür yaşlı bakım merkezlerinde sağlanabiliyor. Ayrıca,  yaşlı aileleri veya akrabalarının, yaşlıların huzur içinde, mutlu ve sağlıklı yaşam sürmeleri ikincil en önemli beklenti olmaktadır. Zaten temelde huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin amaçları bunlardır. Hizmetlerimiz, günlük vital (yaşamsal) bulgu takibi, düzenli doktor takibi, yemek, barınma, sosyal aktivite (müzik, oyun, egzersiz vb.) gibi hizmetlerdir.

Henüz öğrenci olan arkadaşlarıma ise, zorunlu stajlarından önce gönüllü staj yapmalarını ve daha fazla alan görmelerini tavsiye ediyorum. Bu, çalışma hayatına başladıklarında onların yararına olacaktır.”