Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Slovenya Ljubljana Üniversitesi Sosyal Hizmet Fakültesi Erasmus Koordinatörü Borut Petrovic Jesenovec Sosyal Hizmet (İng.) bölümünü ziyaret etti


Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alan University of Ljubljana Sosyal Hizmet Fakültesi ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet İngilizce bölümü arasında 19 Temmuz 2019 tarihinde "Erasmus İşbirliği Anlaşması" imzalandı.


Bu anlaşma sonrasında, Slovenya Ljubljana Üniversitesi Sosyal Hizmet Fakültesi Erasmus Koordinatörü Borut Petrovic Jesenovec, Erasmus + Staff Mobility For Training kapsamında 16-19 Eylül 2019 tarihleri arasında bölümümüzü ziyaret etti. Sosyal Hizmet İngilizce Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar’ın çalışmaları sonucu imzalanan Erasmus iş birliği anlaşması ile Ljubljana Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümleri öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin değişim programından yararlanması hedeflenmektedir.
 
Borut Petrovic Jesenovec dört gün boyunca Sosyal Hizmet İngilizce bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar ve Sosyal Hizmet Türkçe bölümü Öğretim Görevlisi Betül Çolak tarafından ağırlandı. Ziyaretin ilk günü bölümümüzde ve üniversitemizde derslikler, kütüphaneler gibi fiziki alanların ziyareti yapıldı ve bölümümüzle ilgili dersler, ders içerikleri, öğrenci sayıları, akademik kadro, Türkiye’de sosyal hizmetin tarihi gibi bilgiler paylaşıldı. Ziyaretin diğer günlerinde ise daha ayrıntılı bir şekilde Türkiye’de sosyal hizmet uygulamaları ve Türkiye’deki temel sosyal sorunlara değinildi. Görüşmelerde Jesenovec de öğretim görevlililerimizle Slovenya’nın nüfusu, Slovenya’daki temel sorunlar, Slovenya’da sosyal hizmet eğitimi, Erasmus öğrencileri için imkânlar konuları hakkında bilgi verdi. Jesonevec, Slovenya ve Ljubljana Üniversitesi ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı:
 
“Slovenya, iki milyon nüfusa sahip küçük bir ülke. 2004 yılından beri Avrupa birliği üyesi. Ljubljana, Slovenya’nın başkenti ve 280.000 nüfusa sahip. Bu nüfusun yaklaşık 60.000 kadarı öğrencilerden oluşuyor. Dolayısıyla Ljubljana için bir öğrenci şehir olduğunu söyleyebiliriz.
 
Slovenya’da temel sorunların başında yalnız yaşayan yaşlı kadınların yoksulluğu yer alıyor. Toplumsal cinsiyet rollerine dayalı kadına yönelik şiddet sorunu ikinci sırada yer alıyor. Yoksulluk içinde bulunanlar için devlet sınırlı bir miktarda da olsa, belli koşulları sağlayanlara ekonomik destekte bulunuyor. Şiddete uğrayan kadınlar için de sığınabilecekleri kurumlar (safe houses) bulunuyor. Ülkede işsizlik oranı ise %8-10 oranında. Gençlerin büyük çoğunluğu büyük şehirlerde ya da ülke dışında çalışmayı tercih ediyor.
 
Ljubljana Üniversitesi ülkenin en büyük üniversitesi ve dünya sıralamasında en iyi 500 üniversitenin arasında bulunuyor. 1919 yılında kurulan üniversite Slovenya’nın en köklü ve eski üniversitesi. 23 fakülte, 3 sanat akademisi, 300 üzerinde lisans ve lisansüstü bölüm ve 50.000 öğrencisi ile dünyadaki en büyük üniversitelerden ve en popüler Erasmus değişimi programıyla tercih edilen üniversitelerden biri.
 
Ljubljana Üniversitesi'nde Sosyal Hizmet bir fakülte olarak bulunuyor. Sosyal hizmet fakültesinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında 400 öğrenci ve her dereceden toplam 50 akademik personel var. Fakültede, aileyle sosyal hizmet en popüler ve köklü sosyal hizmet alanı. Sonra sırasıyla sosyal içerme ve ayrımcılık karşıtı uygulama popüler olan diğer sosyal hizmet alanları olarak ön plana çıkıyor. Fakültenin gönüllü çalışma, eylem araştırması ve nitel araştırma alanlarında yaptığı çalışmalar Slovenya sosyal bilimlerinde önemli bir bölümü teşkil ediyor. Sosyal hizmet eğitimi aktivizm odaklı ve akademik kadromuz dışarıdan teori ithal etmek yerine kendileri teori ve fikir üretmeyi hedefleyerek çalışmalarını yürütüyorlar. Öğrencilerimizi, “insan hakları için sosyal hizmet savaşçıları” olma hedefiyle mezun ediyoruz.

4 yıllık eğitim veren üniversitemizde eğitim; toplum ruh sağlığı, psiko-sosyal yardım ve destek, sosyal adalet ve içerme, yaşlılarla sosyal hizmet, çalışma ortamlarında sosyal hizmet ve gençlerle sosyal hizmet olmak üzere altı temel modül şeklinde verilmektedir. Fakültemizde her üç yılda bir Sosyal Hizmet Kongresi düzenliyoruz. Kongrede uluslararası bildiriler için de bir bölüm oluyor ve kongre dili İngilizce. Bir sonraki kongremiz Ekim 2019’da olacak.
 
Slovenya Erasmus Değişim Programı ile Slovenya’yı ve üniversitemizi tercih edecek öğrenciler için son başvuru tarihleri Güz Dönemi için 15 Mayıs ve Bahar Dönemi için 15 Kasım. Başvurular online yapılmaktadır. Başvuru formu online dolduruktan sonra yine online olarak transkript, öğretim anlaşması, B2 seviyesinde İngilizce bildiklerine dair sınav belgesinin sisteme yüklenmesi gerekiyor. Başvuru onaylandıktan sonra öğrencilere kabul mektubu ve Ljubljana’da yaşam ve öğrencilik ile ilgili bilgileri gönderiyoruz. Ancak öğrencilerin mümkün olduğunca erken başvuru yapmalarını tavsiye ediyoruz. Slovenya Erasmus öğrencileri için popüler bir ülke olduğundan dolayı kontenjanlar hemen doluyor. Erken başvuru yaptıklarında hem daha ucuza kalacak yer ayarlama hem de konaklama imkânları sınırlı olduğu için daha kolay yer bulma şansları oluyor. Öğrenci yurtlarında iki kişilik oda 80-90 Euro. (Erasmus Programı iletişim için tıklayınız. )

Bir öğrenci şehri olan Ljubljana’da öğrenciler için her türlü imkân ve kolaylığın düşünüldüğü bir sistem var. Erasmusla şehrimize gelen yabancı öğrenciler, yerel öğrencilerin yararlandığı tüm haklardan yararlanabiliyor. Beslenme, toplu taşıma, konaklama gibi her türlü gider için öğrencilere indirim yapılıyor. Fakültemizde yabancı öğrencilere verilen bir kartla şehir genelinde tüm bu indirimlerden faydalanabiliyorlar. Örneğin bir öğrencinin aylık toplu taşıma bileti 20 Euro gibi bir ücret tutuyor.
 
Türk öğrencileri üniversitemizde görmekten mutluluk duyacağız. İki üniversite arasında geliştirdiğimiz bu işbirliğinin her iki üniversitenin öğrencileri ve personeli için verimli olmasını diliyor ve teşekkür ediyorum.” Slovenya.Slovenya1