Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü tarafından Epilepsi ve Yaşam Konferansı Düzenlendi


İstanbul Gelişim Üniversitesi sosyal hizmet kulübü tarafından 04.12.2018 tarihinde “Epilepsi ve yaşam” konulu konferans düzenlendi.


İGÜ Taşkent konferans salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü sosyal hizmet kulübünün üstlendiği konferansta epilepsinin özellikleri, epilepside neler yapılmalı ve toplum tarafından epilepsiye olan bakış gibi birçok konuda bilgilendirme sağlandı. Konferansta, Epilepsi Ve Yaşam Platformu kurucusu Ebru ÖZTÜRK konuşmacı olarak yer aldı. Kendisi de bir dönem epilepsi hastası olan Ebru ÖZTÜRK, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen bu hastalığın bireyin yaşam kalitesini etkilediği ve hasta bireylerin ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz bırakıldığı ifade edildi. Epilepsinin beynin normal aktiviteleri sırasında sinir hücrelerinde meydana gelen anormal elektrik akımı sonucu ortaya çıktığına değinildi. Epilepsi nöbetlerinin bireyler arasında farklılık gösterdiği ve yaşanan krizlerde neler yapılması gerektiği ele alındı. Özellikle epilepsi nöbetine müdahalede büyük yanlışlıkların yapıldığı ve epilepsi hastalığına yönelik bilgi yetersizliğine bilgileri sağlandı. Ayrıca, konferansın sonlarına doğru epilepsi krizi geçiren bireye nasıl davranılması gerektiğine yönelik doğru müdahaleler kısa süreli bir uygulama ile anlatıldı. 

Epilepsi hastalarının işe alım süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar ve maruz kaldıkları ayrımcılığın çok boyutlu sorunlara sebep olduğu, sosyal ve hukuksal düzenlemelerin oldukça önemli olduğu ve epilepsi hastalarının aile hayatında ve yakın çevrelerinde yaşadıkları sorunlara ilişkin geniş çerçevede bilgiler aktarıldı. Dinleyiciler arasında da epilepsi hastaları olduğundan bireysel yaşam deneyimlerine tanık olundu. Bu hastalığın bireylerde depresyon, anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olduğuna yönelik bilimsel araştırmalar referans alınarak çeşitli istatistiklere değinildi.
Son bölümde dinleyicilerin katılımı ile gerçekleştirilen soru cevap bölümünde, öğrencilerin gözlemlerinden yola çıkarak yaptığı katkılar ve kafalarına takılan sorulara cevap arandı. Bu bölümde öğrenciler, epilepsinin ne kadar içimizde ve yakınımızda olduğunu ancak bu durumun toplumsal baskı sonucunda bilinmediği konusunda fikir birliği sağlandı.

Herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilen konferansın ardından İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Öğretim görevlisi Betül ÇOLAK tarafından konuşmacıya plaket verilerek konferans sonlandırıldı.