Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi ve Kader Mahkumları Derneği temsilcileri İGÜ'lülerle bir araya geldi


Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi temsilcisi Emin Culfa Kader Mahkumları Derneği Genel Başkanı Necdet Yüksel ve Başkan Yardımcısı Kadir Zengin, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sosyal Hizmet Türkçe ve Sosyal Hizmet İngilizce bölümleri 3'üncü sınıf öğrencileriyle bir araya gelerek çalışmalarını paylaştı ve öğrencilere gönüllü stajyerlik için davette bulundu.


Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi’nde dört yıldır görev yapmakta olan Emin Culfa, merkezin amaçları, verilen hizmetler ve hedef kitleye ilişkin paylaşımlarda bulundu. Kızılay Toplum Merkezleri, Suriye İnsani Yardım Operasyonu kapsamında koruma altındaki Suriyeliler için yönlendirme, eğitim hizmetleri sunmak ve psikososyal destek sağlamak amacıyla kuruldu.  İstanbul Bağcılar Toplum Merkezi, Türk Kızılayı, Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Avrupa  İnsani Yardım Ofisi (ECHO) desteği ile kuruldu.

Merkezin hedef kitlesini öncelikli olarak savaştan etkilenen kadın ve çocuklar ile Suriyeli yetişkin erkekler ve özel ihtiyaçlara sahip kişiler oluşturuyor. Hizmetler, sosyal uyum programı, uyum ve geçim programı gibi programlar kapsamında veriliyor. Sosyal etkinlikler, geziler, istihdama yönelik başvurular, geçici koruma için yönlendirme, sosyal ve psikolojik destek, çocuklarla grup çalışmaları, Türkçe eğitimi, çocukların eğitim hayatına katılımlarının sağlanması merkezin faaliyetleri arasında bulunuyor. Merkezde kadrolu çalışanların yanı sıra gönüllü olarak çalışmalarda yer alan 3 bin 200' e yakın gönüllü var. Gönüllülerin bir kısmını üniversitelerin ilgili bölümlerinin stajyer öğrencileri oluşturuyor. Bu kapsamda Culfa, üçüncü sınıf öğrencilerimize gönüllü stajyer olmaları için çağrıda bulundu ve kurumda gönüllü çalışmaları kapsamında, öğrencilerin, dil desteği, hedef kitle için düzenlenen sosyal etkinliklere katılım ve gözlemde bulunma, mesleki uygulamalara katılım ve gözlemde bulunma, mülteci çocuklarla çalışma gibi faaliyetlerde yer alabileceklerini belirtti. Culfa, gönüllü ve stajyer öğrencilerin mezuniyetlerinden sonra kurumda istihdam edilme durumlarının olabileceğini ve daha önce kurumda gönüllü ve stajyer olarak çalışan üç öğrencinin şu an kurumda kadrolu bir şeklide çalıştıklarını beyan etti.

Öğrencilerin henüz öğrencilik aşamasındayken mülteci ve sığınmacılar alanına ilişkin tecrübe edinmelerini ve mesleki hayatları için network oluşturması açısından gönüllülüğün önemine dikkat çeken Culfa’nın sunumundan sonra 17 öğrenci gönüllü olabilmek için seminer sonunda başvuru formlarını doldurarak başvuruda bulundu.

Etkinlikte ikinci olarak Kader Mahkumları Derneği Genel Başkanı Necdet Yüksel dernek çalışmaları ve derneğin hedef kitlesi konularında bilgi aktardı ve yine öğrencilere gönüllü stajyerlik için çağrıda bulundu.

On iki yıldır faaliyette olan Kader Mahkumları Derneği, zor durumda olan mahkum ve yakınlarının başta giyim ve eğitim konuları olmak üzere; yaşadıkları zorlukları aşabilmelerine destek sağlamak, mahkumların kendilerini geliştirmeleri ve bu sayede topluma kazandırılmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. Tüm bu hizmetlerini hükümlü tutukların gönderdikleri mektuplar üzerinden yapan dernek, mektuplara yazılan ihtiyaçları belirleyerek gönüllülük esasıyla bu ihtiyaçların karşılanması yönünde hizmet veriyor. Günde 100 civarında mektup, Türkiye’deki 400 cezaevinde bulunan 300 bin kişi içinden gönderiliyor. Derneğin hedef kitlesini mahkumlar, üniversiteli mahkumlar, mahkumken sınava girip eğitimlerini devam ettirmek isteyen mahkumlar ve bu durumdaki mahkum aileleri ile cezaevinde bulunan suça sürüklenmiş çocuklar, kadın mahkumlar ve cezaevinde annesi ile birlikte kalan çocuklar, mahkum ailelerinin muhtaç durumdaki eş, çocuk ve aileleri oluşturuyor.  Ayrıca, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde mahkumların rehabilitasyonuna katkı sağlamak amacıyla kullanılan mektup arkadaşlığı derneğin hizmetleri arasında bulunuyor. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin kazanılmaları için hayatlarına dokunmak gerektiğini belirten Yüksel, öğrencilere dernekte gönüllü çalışmalarda bulunmaları için çağrıda bulundu.