Sosyal Hizmet

“Göçmen çocuklar yaşadıklarını ömür boyu unutmayacak”

Yaşanan göç sırasındaki olayların çocuklar üzerindeki ruhsal yükü daha da artıracağına dikkat çeken Psikiyatrist Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, “Çocuklar göç yolundan sağ çıksalar da yaşadıklarını ömür boyu unutmayacaklardır. Anayurdundan ayrılmanın yasına hele ki ebeveyn ve diğer sevdiklerinin kaybı da eklenince yas süreci patolojik olarak seyreder” dedi.

Yunan askerleri, Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bekleyen göçmenlere gaz bombası ile müdahale etti. Yaşanan arbede ve gazdan etkilenen özellikle kadınlarla çocuklar zor anlar yaşadı. Pazarkule Sınır Kapısı önü ve çevresindeki tel örgüler ardında bekleyen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göçmenleri, Yunan askerleri zaman zaman gaz bombası atarak dağıtmaya çalıştı.  Göçün çocuklar üzerindeki etkileriyle ilgili İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, “Çocuklar göç yolundan sağ çıksalar da “geride kalan” olma, “göçmen olma” duygularını ömür boyu taşıyacaklardır. Anayurdundan ayrılmanın yasına hele ki ebeveyn ve diğer sevdiklerinin kaybı da eklenince yas süreci patolojik olarak seyreder. Bu da geride kalan olarak yeni kurulan düzene ve göçe edilen bölgeye uyumu zorlaştırır” dedi.