Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Sağlık Yönetimi








 "Atatürk ve Biz" etkinliği düzenlendi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Çocuk Gelişimi (İngilizce) Bölümü ev sahipliğinde gerçekleşen “Atatürk ve Biz” etkinliğinde Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Yüksel Barut ve Prof. Dr. Hüsnü Murat Günaydın’ın katılımlarıyla Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk saygı ve özlemle anıldı.


Etkinliğe Atatürk’ün ''Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.'' Alıntısı ile başlandı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam edildi.

“Atatürk ve Biz” etkinliğinde Atatürk’ün anlatımları ve sözleriyle Cumhuriyet düşüncesi, ileri görüşlülüğü, liderlik özelliği anlatıldı.

Atatürk Sofya’da görevliyken, Bulgar General Ratçov Petrov’un davetine katılır. Atatürk, Petrov’un kızı Dimitrina'yla konuşurken, konu siyasete gelir. Atatürk, kadın-erkek eşitliği diyerek, Dimitrina’ya “Seçim hakkı, seçilme hakkı. Kadınların her türlü özgürlüğü olmalı” ifadesini kullanır. Bunun üzerine Dimitrina şu şekilde soru sorar: “Bu, Avrupa'da bile yok ki Mustafa, Türkiye'de ne zaman olur?” Atatürk ise ''Çok yakında. Hem de çok yakında...'' yanıtını verir.

''Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koymaları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin''

Yüksekokul Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut açılış konuşmasında Atatürk’ün bir Dünya lideri olma özelliğinden ve UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından 1981 yılının Atatürk Yılı ilan edilmesini anlattı. Barut açıklamalarını şöyle sürdürdü: “UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. Yıldönümünde, 1981 yılında anılmasını kararlaştırmıştır. Bu karar doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı bütün dünyada, "1981 Atatürk Yılı" olarak kutlanmıştır. Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir”

Barut, 27 Kasım 1978 yılında UNESCO Genel Kurul Kararı’nda 152 ülkesinin oybirliği ile yapmış ve dünyaya dağıtmış olduğu Atatürk tanımlamasını belirtti. Barut, “Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.”

Barut, “Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. UNESCO, dünyadaki hiçbir lider için bugüne kadar düşünülmemiş bir uygulamayı Atatürk için yapmıştır. Bu uygulama 1981' den bu yana bir başka lider için de tekrarlanmamıştır. Bunun en büyük nedeni, Bir başka devlet adamı bulamadıkları için değil; bir başka 'Atatürk bulamadıkları içindir' dedi.

Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel Barut’un Atatürk ile ilgili konuşmasının ardından, Prof. Dr. Hüsnü Murat Günaydın “Eylemleriyle Atatürk'ün Liderliği” başlıklı konuşmasında Atatürk’ün ileri görüşlülüğünden ve liderlik özelliklerinden Nutuk’tan alıntılar yaparak bahsetti, Atatürk’ün sözlerini ve anılarını bizlerle paylaştı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkına söylediği her sözün bugüne kadar gerçekleştiği “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır…” sözünde yer aldığı şekli ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağı sözünün de gerçekleştiği vurgulandı. Mustafa Kemal Atatürk anısına Çökertme türküsü ile başlayan etkinlik Yanık Ömer şarkısı ile sonlandı. Etkinlik sonunda konuşmacı Prof. Dr. H. Murat Günaydın’a Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut ile Çocuk Gelişimi İngilizce Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Berrak Dumlupınar tarafından teşekkür plaketi ve belgesi verildi.