Perfüzyon

Deprem sonrası kalıcı olabilecek psikolojik rahatsızlıklara dikkat

Depremin toplumun her bir ferdinin ruhsal ve sosyal iyilik haline etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Mehmet Başcıllar, “Depremin kadın, yaşlı, çocuk ve engelli gibi toplumun kırılgan grupları üzerindeki psikososyal etkileri oldukça ağır olabiliyor” dedi.

Depremin psikososyal etkilerinin aylar sonra ortaya çıkabildiğini ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, “Korku ve çaresizlik gibi duyguların yanı sıra yaralanmalara ve ölümlere yol açması nedeniyle deprem, travmatik olay olarak kabul ediliyor. Deprem yalnızca bölge halkını değil aynı zamanda kilometrelerce uzakta olan aile üyelerini, sevdiklerini, arama kurtarma personelini ve hatta ekranların başında deprem bölgesindeki gelişmeleri takip eden milyonlarca bireyin psikososyal iyilik halini tehdit ediyor. Kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber depremin ardından bireylerde korku, üzüntü, endişe, çaresizlik iştahsızlık, unutkanlık, uyku düzeninde bozulma, günlük rutinleri terk etme gibi duygusal ve davranışsal değişimler meydana gelebiliyor” diye konuştu.

Haberin ayrıntıları için lütfen tıklayınız.