Sağlık Bilimleri Yüksekokulu - sbyo@gelisim.edu.tr

Dil ve Konuşma Terapisi








 "Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Meslek Tanıtımı” Semineri Zoom Üzerinden Gerçekleştirildi


"Umudum Öğretmenim" projesi kapsamında Atilla Uras Anadolu Lisesi öğrencileri ile Zoom aracılığıyla bir araya gelen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Araştırma Görevlisi Rumeysa Nur Akbaş meslek tanıtımı seminerinde faydalı bilgiler aktardı.


Arş. Gör Rumeysa Nur Akbaş sözlerine şu şekilde başladı: “Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü ülkemizde az sayıda üniversitede bulunmaktadır. Ülkemizde ilk Dil ve Konuşma Terapistleri 2015-2016 eğitim yılında mezun olmuşlardır. Bu nedenle özel ve kamu kurumlarında dil ve konuşma terapisti olarak çalışmak için geniş olanaklar mevcuttur. Üniversitemizde ise 2019-2020 eğitim yılında ilk dönem Dil ve Konuşma Terapisi lisans öğrencileri eğitimlerine başlamışlardır.”

Dil, konuşma, iletişim, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, bu bozuklukların belirlenmesi ve rehabilitasyonu için çalışmalar yapan bir alan olduğunu belirten Akbaş: “Dil ve Konuşma Terapistleri 7’den 70’e her yaş grubuyla çalışır. Bu kişilerin dil, konuşma ve iletişim bozukluklarına yönelik olarak terapilerini planlar.” ifadesinde bulundu.

Mezunların hem sağlık hem de eğitim kurumlarında istihdam olanaklarına sahip olduğu üzerine vurgu yaparak şu açıklamada bulundu: “Mezunlarımız, Üniversitelerin Tıp Fakültesi Hastanelerinde, Devlet Hastanelerinde, Özel veya Askeri Hastanelerde, Sağlık Ocaklarında, Yaşlı Bakımevlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Resmi veya Özel Eğitim Merkezlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Danışma Hizmetleri Merkezlerinde çalışabilirken, bizler gibi üniversitelerde akademisyen olabilir veya kendi merkezlerini de açabilmektedirler.”

Arş. Gör Rumeysa Nur Akbaş sözlerine şöyle devam etti:

“Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü'nde öğrencilere mesleki bilgi ve beceriyi kazandırmaya yönelik sistematik bir mesleki eğitim verilmektedir. İlk yıl temel ve mesleki giriş dersleri bulunmaktadır. Bunlar anatomi, fizyoloji gibi sağlık bilimleri içerisinde ortak verilen derslerdir. Burada öğrencilerimize mesleki bir temel oluşturulması hedeflenmektedir. 2. ve 3. yıllarda dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının özellikleri, tanılama yöntemleri ve her biri farklı bozukluklara ve hastalıklara yönelik özelleşmiş konuşma terapi yöntemleri üzerine eğitim verilmektedir. 4. yılda ise öğrencilere, üç yıl boyunca öğrendikleri bilgileri uygulama fırsatı buldukları bir klinik uygulama eğitimi verilecektir. Dil ve Konuşma Terapisinin çalışma alanları arasında; konuşma üretimi, dil, biliş, gecikmiş konuşma, beslenme ve yutma, akıcılık, ses bozuklukları, afazi, işitsel rehabilitasyon, motor konuşma bozuklukları, yarık damak-dudak, disleksi, edinilmiş dil bozuklukları, gelişimsel dil bozuklukları ve özel eğitim grupları mevcuttur.”

Son olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin olanaklarından söz eden Arş. Gör. Rumeysa Nur Akbaş, öğrenciler ile soru-cevap yaptıktan sonra konuşmasını sonlandırdı.

Seminerin moderatörlüğünü gerçekleştiren Atilla Uras Anadolu Lisesi Rehber Öğretmen, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Arş. Gör. Rumeysa Nur Akbaş’a meslek tanıtımı semineri için teşekkürlerini sundu.